Pia Kjærsgaard om ny grænsekontrol fra Sverige: Det er slet ikke nok

0
3459
Dansk politi kontrollerer rejsende fra Sverige i Øresundstunnellen tirsdag morgen. Den nye kontrol er midlertidig og består af stikprøver. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti fremsætter beslutningsforslag om permanent grænsekontrol fra Sverige. Den midlertidige kontrol med stikprøver, der blev indført tirsdag, er rent symbolsk, mener DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard

Den nye grænsekontrol fra Sverige til Danmark, som blev indført tirsdag morgen, er slet ikke tilstrækkelig. Det mener Dansk Folkeparti, som nu fremsætter et beslutningsforslag om at gøre grænsekontrollen permanent og døgnbemandet.

”Regeringen gør tingene stykvis og delt, i stedet for at gøre dem fuldt og helt. Det ser vi med syrienskrigerne, og det ser vi nu med grænsekontrollen, som kun er midlertidig og med stikprøver. Det er slet ikke nok. Vi ønsker en permanent kontrol ved grænsen,” siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard.

“Nej til Sveriges dårligdomme”

Hun mener, at udviklingen i Malmø med næsten daglige skyderier, drab og bombeeksplosioner viser, at der er brug for en langt mere grundig kontrol.

”Vi skal ikke have alle Sveriges dårligdomme til Danmark. Det der foregår lige ovre på den anden side af Øresund, er jo grotesk – det er forfærdeligt. Det er eksplosioner, mord, skyderier og bandeoptøjer, som er endnu værre end det, vi oplever i Danmark. Derfor er vi nødt til at have en permanent grænsekontrol,” siger Pia Kjærsgaard.

Dansk politi kontrollerer rejsende fra Sverige. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti peger i sit beslutningsforslag på flere konkrete sager, der gør en skærpet kontrol nødvendig. Det drejer sig bl.a. om den terroraktion mod Jyllands-Posten, som blev afværget i sidste øjeblik i 2010. Dengang blev fire islamister fra Sverige anholdt i en lejlighed i Herlev, hvorfra de planlagde at angribe Jyllands-Postens redaktion i København med det formål at dræbe så mange som muligt.

De fire blev i 2012 idømt 12 års fængsel i Sverige, men de er nu løsladt, og svenske medier har beskrevet, hvordan de fire har fastholdt deres radikalisering i fængslet og ifølge den svenske kriminalforsorg vurderes til at have høj risiko for tilbagefald til kriminalitet. En af de dømte havde eksempelvis på et tidspunkt opskrifter på fremstilling af sprængstoffer hængende i sin celle.

”Det er umuligt at vide, om de løsladte igen vil forsøge sig med et angreb rettet mod personer i Danmark. Men en ting er sikkert: De pågældende vil uden nogen særlig risiko kunne rejse fra Sverige til Danmark uden at blive kontrolleret, fordi der ikke er nogen grænsekontrol mellem Sverige og Danmark,” skriver DF i sit beslutningsforslag.

I weekenden blev en 15-årig syrer hårdt såret af skud i Malmø, og mandag aften fandt endnu en skudepisode sted i den svenske storby. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

38 bandedrab i Malmø

En anden sag er bombesprængningen mod Skattestyrelsens bygning i Nordhavn i København i begyndelsen af august, som tilrejsende svenskere menes at stå bag. Endelig peger DF på udviklingen i Malmø, hvor der i årene fra 2011-2018 blev begået 38 bandedrab.

”Den nye kontrol er rent symbolsk. Man siger man indfører grænsekontrol, men det gør man reelt ikke. Jeg ved ikke, hvor mange partier der vil bakke op om vores forslag, men jeg håber, at vi kan få en debat om grænsekontrollen og få regeringen til at forklare, hvor de står og hvorfor de kun vil gøre tingene halvt,” siger Pia Kjærsgaard.

“Man siger man indfører grænsekontrol, men det gør man reelt ikke”

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører, Dansk Folkeparti

Ud over grænsekontrollen fra Sverige har Danmark siden januar 2016 haft grænsekontrol mod Tyskland. Denne kontrol har i følge DF været en succes. Tal fra Rigspolitiet viste i begyndelsen af januar 2019, at man i de 3 år med grænsekontrol har beslaglagt 801 våben, afvist 7.132 personer og derudover rejst 5.479 sigtelser om bl.a. menneskesmugling, våbenbesiddelse og narkosmugling