DF om kritik fra torturkomité: Svært at tage alvorligt

0
1703
Ellebæk Udlændingecenter . Foto: Kriminalforsorgen

Fængselsforbundet afviser beskyldninger fra Europarådets torturkomite om forholdene i udlændingecenter Ellebæk

Forholdene i udlændingecenter Ellebæk i Nordsjælland er blandt de værste i EU. Sådan lyder kritikken fra Europarådets torturkomite, som tirsdag afleverede en 85 sider lang kritisk rapport om forholdene i danske fængsler, politistationer, udrejsecentre mv.

Ellebæk er det tidligere Sandholm og huser bl.a. afviste asylansøgere. Torturkomiteen kritiserer de fysiske rammer og de “fængselslignende forhold”, som komiteen mener “er meget værre end et fængsel”.

“Vores fund er meget alvorlige. Først og fremmest er de fysiske rammer i utrolig dårlig stand. Men vi mener også, at det er helt uacceptabelt at placere disse mennesker under fængselslignende forhold, som dem vi har set,” siger Hans Wolff, leder af den delegation, som besøgte Ellebæk i april, til TV2.

Men kritikken fra torturkomiteen er stærkt overdrevet, mener politikere fra DF, men også Fængselsforbundet. Sidstnævntes formand kalder kritikken for usaglig og forfejlet:

“Man anklager fængselspersonale for vold og racisme. Der er jeg nødt til at sige, at det, der fremlægges som dokumentation, er simpelthen usagligt. Man kan ikke beskylde andre for vold og racisme på det grundlag,” siger formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, til Ritzau.

Skaarup: Komite overdriver

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup mener at komiteen overdriver:

“Vi mener ikke, der er noget, der skal ændres. Jeg går ud fra, at vores udlændingemyndigheder havde fortalt os, hvis vi brød internationale regler, og jeg har i hvert fald ikke hørt noget,” siger han til TV2.

Dansk Fokepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt mener slet ikke, at Europarådet burde bruge tid på at lave en sådan rapport om Danmark:

“Jeg synes, det er noget pjat, at Europarådet sender en flok dommere omkring. Og så er der pligt til, at man skal udtale sig kritisk om et eller flere projekter, man besøger. Jeg synes ærlig talt, det er svært at tage alvorligt,” siger han til Ritzau.

Radikale kræver “ordentlige forhold”

Det Radikale Venstre er ikke overraskende af den modsatte opfattelse:

“Det er meget alvorligt, når Europarådet kommer med kritik af Danmark. Det er jo personer, der ikke har begået noget strafbart. Derfor skal vi ikke udsætte dem for mental tortur, som var de monstre. De bør få ordentlige forhold, hvilket jeg vil rette henvendelse til ministeren om,” siger Kristian Hegaard, der er etik- og retsordfører hos Radikale Venstre, til TV2.