Regeringens lovforslag om strengere straffe for at skyde fyrværkeri mod andre, er alt for slapt, mener Dansk Folkeparti. Står det til DF, skal der indføres en minimumsstraf på ét år

Bomberør og raketter, der blev affyret mod politibetjente og brandfolk eller skudt ud af biler mod tilfældige forbipasserende.

Sådan var situationen på bl.a. Nørrebro i København i dagene omkring nytårsaften 2019. Her gik unge, mange med indvandrerunge, amok med fyrværkeri, der blev skudt afsted mod tilfældige forbipasserende og imod ordensmagten.

Siden har regeringen bebudet, at straffen for at angribe personer i offentlig tjeneste og udsætte andre for fare med fyrværkeri, skal skærpes, og torsdag bliver et lovforslag fra regeringen endeligt vedtaget i Folketinget.

Se regeringens lovforslag her

Dansk Folkeparti har stemt for forslaget, men det er sket uden begejstring. For forslaget er slet ikke skrapt nok, mener DFs retsordfører Peter Skaarup.

Regeringen vil hæve straffen med en tredjedel, men set i lyset af, at den hårdeste dom efter de farlige skyderier sidste nytår var 60 dages fængsel til en ung mand med flere domme bag sig, som affyrede et bomberør mod et tilfældigt par, hvoraf den ene blev såret, batter det ikke meget at hæve straffen med en tredjedel, mener DF.

DF: Minimumsstraf på 1 år

Derfor har Dansk Folkeparti stillet et ændringsforslag. Står det til DF, skal der indføres en minimumsstraf på 1 års fængsel for at skyde fyrværkeri efter personer i offentlig tjeneste eller for at udsætte andre for fare med fyrværkeri.

“Vi vil have minimumsstraffe på et år for de her forseelser. Regeringens slapperlinje på retspolitikken er en hån mod det danske folk. Hvis du spørger mig, så bør dem der skyder fyrværkeri mod andre mennesker straffes som dem der skyder med pistoler. Det er livsfarligt og uden respekt for andre mennesker,” siger Peter Skaarup til ditOVerblik.

Overskrifter fra dagene omkring nytår 2019.

 

Hvis DF reelt ikke tror på effekten af regeringens lovforslag, hvorfor så ikke stemme imod eller undlade at stemme?

“I Dansk Folkeparti handler politik om at kræve indflydelse. De røde partier har en tendens til ikke at stemme for nogen som helst form for strafskærpelse. Derfor er det vigtigt, at vi ansvarlige partier stemmer politik igennem, der gør Danmark lidt bedre hele tiden. Vi skal rykke Danmark til gavn for danskerne, det er det vi er til for”.

Peter Skaarup (DF) da han forleden var på vej til et samråd om parallelsamfund. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DF foreslår aktuelt minimumsstraffe i flere sammenhænge. Hvad kan minimumsstraffe, i følge DF?

“Minimumsstraffe sikrer, at de kriminelle bliver dømt efter et fastsat niveau af Folketinget. I dag bruger domstolene desværre ikke de straframmer, som vi giver dem. Tit ligger straffene nede i den lave ende af strafferegistret. Det er blevet domspraksis. Derfor er minimumsstraffe et godt redskab til at sikre, at de kriminelle bliver dømt efter et rimeligt niveau,” siger Peter Skaarup.

Ud over en dom på 60 dages fængsel, har nytårsfyrværkerierne bl.a. ført til en dom på 30 dages betinget fængsel til en 17-årig mand, der affyrede et bomberør ud ad vinduet fra en bil og ramte forbipasserende.