DF lægger pres på Løkke: Nu haster det med paradigmeskiftet

0
1628
DF's formand Kristian Thulesen Dahl og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dagens spørgetime i Folketinget. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) “håber bestemt” der kommer en aftale på plads med DF om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken inden 1. december. “Jeg er enig med DF i, at der skal være fokus på midlertidighed,” siger Løkke

Der er bare 17 dage til den 1. december, og derfor haster det, hvis regeringen og Dansk Folkeparti skal nå at lave den aftale om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som det blev aftalt ved åbningsdebatten i oktober.

Dengang blev regeringen og DF enige om, at der skal en aftale på plads i efteråret 2018, som sikrer, at der kommer mere fokus på midlertidighed og hjemsendelser, når det gælder flygtninge. Foreløbig er der ikke landet en aftale i forbindelse med de aktuelle finanslovsforhandlinger, og derfor tog Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl emnet op, da der tirsdag var spørgetime i Folketinget med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

”Vi vedtog ved åbningsdebatten, at vi efteråret skal lave en aftale som sikrer, at midlertidigt også er midlertidigt. Der er nu 17 dage og ti timer til at efteråret er gået. Så hvis statsministeren vil skubbe til finansministeren, så ^vi kan få lavet en aftale, vil det glæde mig rigtig meget,” lød det fra Kristian Thulesen Dahl.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen svarede, at han bestemt også håber på, at der kommer en aftale på plads inden 1. december:

”At være flygtning er pr. definition noget midlertidigt. Det har ikke været tydeligt nok, når vi over en generation kan se, at ni ud af ti af dem, der kommer som asylanter og får flygtningestatus, ender med at blive her permanent. Det er så nemmere at se problemet end at få det løst, men vi skal gøre vores bedste. Dialogen er i gang og jeg vil gerne sende det signal, at det skal vi nå i mål med og gerne inden den 1. december,” sagde statsministeren.

Løkke: Jeg er grundlæggende enig med DF

Efter spørgetimen uddybede han svaret overfor pressen.

”Jeg er grundlæggende enig med Dansk Folkeparti i, at der skal være fokus på midlertidighed. Når det, man er flygtet fra, ikke er der mere, skal man vende tilbage med færdigheder og et ansvar for at bygge sit fædreland op. Sådan har det ikke været, når vi ser på dansk udlændingelovgivning. Der har vi gjort flygtninge til indvandrere, og derfor skal vi se på, om vi kan give det et drej, så midlertidighed bliver midlertidigt. Det er Dansk Folkepartis indfaldsvinkel, og det også min. Men det skal løses i den virkelige verden, hvor reglerne også skal fungere. Det bliver ikke let, men jeg håber da bestemt, at vi finder en løsning,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

“Når det, man er flygtet fra, ikke er der mere, skal man vende tilbage med færdigheder og et ansvar for at bygge sit fædreland op”

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister