Dansk Folkepartis Martin Henriksen har stillet en stribe spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om en retssag, der netop nu kører ved EU-domstolen. Hvis Danmark taber, kan flere tusinde tyrkere får ret til familiesammenføring

Vil ca. 8000 tyrkiske statsborgere få ret til at blive familiesammenført med deres ægtefæller i Danmark, hvis den danske stat taber en retssag, som netop nu finder sted ved EU-domstolen?

Socialdemokratiet kalder sagen en bombe under udlændingepolitikken, og Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen har tirsdag stillet en stribe spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om sagen.

Martin Henriksen vil bl.a. have svar på, hvor mange sager, Danmark skal genoptage, hvis vi taber sagen. Han vil vide, om Danmark er forpligtet til at følge dommen, hvis den bliver truffet på et politisk grundlag.

For der er mere politik end jura i den aktuelle sag. Den handler det danske tilknytningskrav, som fra 2003-2017 blev brugt til at vurdere ægtepars fælles tilknytning til Danmark, når de søgte om familiesammenføring.

EU-kommissionen: Familiesammenføring er godt for integrationen

Kristeligt Dagblad har fået aktindsigt i dokumenter fra sagen, og i følge disse mener EU-Kommissionen, at tilknytningskravet, som er blevet brugt til at afvise ca. 8000 tyrkeres ønske om at få deres ægtefælle til Danmark, er i strid med EU-retten. Sagen er rejst af det danske firma Njord Law Firm, som repræsenterer flere dansk-tyrkiske familier, og den er relevant i EU-sammenhæng, fordi EU har en samarbejdsaftale med Tyrkiet.

EU-eksperten Peter Starup har læst papirerne fra EU-kommissionen, og han vurderer, at Danmark står til at tabe sagen.

“Skulle jeg sætte min penge på udfaldet, ville jeg sætte dem på, at Danmark tabte sagen, hvilket vil udmønte sig i et retsligt efterspil,” siger Peter Starup, som forsker i udlændinge- og EU-ret ved Syddansk Universitet.

I følge eksperten er EU-kommissionen af den opfattelse, at familiesammenføring kun er gavnlig for integrationen. Det er modsat opfattelsen hos den danske regering, der mener, at manglende tilknytning til Danmark svækker integration.

“Familiesammenføring med en ægtefælle indebærer kun fordele for familielivet, for kvaliteten af opholdet og for integrationen af den tyrkiske arbejdstager i den medlemsstat, hvor vedkommende arbejder,” lyder det i dokumenterne, som Kristeligt Dagblad har fået fat i.

Martin Henriksen: Dybt skadeligt

Martin Henriksen kalder vurderinger politiske, og stiller bl.a. disse spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren:

  • Er det normalt dansk retspraksis, at domstole i Danmark træffer politiske afgørelser?
  • Hvilke muligheder har Danmark for at anke en sag fra EU-domstolen, hvis denne er truffet på et politisk grundlag?
  • Hvornår har Danmark afgivet suverænitet i nærmere bestemt omfang, der betyder, at tredjelandsborgere har ret til at komme til Danmark som familiesammenført?

Martin Henriksens spørgsmål kan ses her.

Udlændingeordføreren siger til Kristeligt Dagblad, at sagen vil være dybt skadelig for Danmark, og han forventer, at den danske regering sætter hælene i overfor EU-kommissionen.

“Vi har en forventning om, at regeringen vil medele EU, at det er et rent nationalt anliggende,” siger han.