Søren Espersen: Danmark skal sige fra overfor Kinas chikane

0
3929
Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti og næstformand for DF.

Den danske regering skal sige fra, når kinesiske myndigheder chikanerer og truer danske virksomheder, som samarbejder med folk fra Tibet eller Taiwan. Det mener Dansk Folkeparti, som vil have udenrigsministeren til at forklare den danske linje i forhold til Kina. Senest er det kommet frem, at den kinesiske ambassade har presset embedsmænd i Københavns Kommune

Sagen fra København Kommune, hvor den kinesiske ambassade sidste år lagde pres på embedsmænd for at få fjernet et lille Tibet-flag til et arrangement, hvor den kinesiske ambassadør skulle tale, er langt fra enestående.

Formanden for udenrigspolitisk nævn, Søren Espersen (DF), kender til mange eksempler, hvor Kina lægger pres på danske virksomheder, politikere og kulturinstitutioner, som har relationer til Tibet og Taiwan, som det kommunistiske Kina ikke anerkender.

”Jeg kan nævne så mange eksempler, hvor kineserne har chikaneret eller truet næringsdrivende herhjemme, som har haft en eller anden aktivitet omkring Tibet eller Taiwan. Så bliver de ringet op af ambassaden og får at vide, at man ikke længere vil handle med dem,” fortæller Søren Espersen.

Han oplevede selv det kinesiske pres sidste år, da udenrigspolitisk nævn besøgte Kina. Forinden havde Søren Espersen af praktiske grunde måttet sige nej til at mødes med Tibets eksil-premierminister Lobsang Sangay, som til gengæld fik et møde i stand med folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF). Det fik Søren Espersen på et officielt møde i Beijing ros for af en højtstående kineser, som oplæste en officiel erklæring, og samtidig blev han bedt om at overbringe kinesernes kritik af Pia Kjærsgaards planlagte møde. Da det senere endte med, at Søren Espersen mødtes med eksil-premierministeren, udløste det et telefonopkald fra den kinesiske ambassade, som udtrykte skuffelse over mødet.

”Jeg kan nævne så mange eksempler, hvor kineserne har chikaneret eller truet næringsdrivende herhjemme”

Søren Espersen, udenrigsordfører (DF), formand for Udenrigspolitisk Nævn

“Kinas nedrige pres”

Men nu skal være det slut med at lægger under for det ”subtile kinesiske pres”, som Søren Espersen kalder det, fordi det foregår diskret med telefonopkald. Dansk Folkeparti har rejst en forespørgsel til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som i meget klar tekst siger, hvad partiet mener om kinesernes forsøg på at påvirke danske relationer til bl.a. Taiwan og Tibet:

”Hvad kan regeringen oplyse om det stadigt stigende nedrige pres, som Kommunistkina i det daglige retter dels mod danske virksomheder og mod danske kulturelle institutioner, dels mod danske myndigheder, mod regeringen og mod Folketinget – i forsøget på her til lands at lukke munden på kritikere af det kommunistiske system samt på tilhængere af et frit Tibet og på tilhængere af et frit Taiwan, og hvorledes og under hvilke former agter udenrigsministeren i den forbindelse af protestere over for Kommunistkina”.

Søren Espersen mener, at mange glemmer, at Kina er et kommunistisk diktatur, som fortsat driver fangelejre, censurerer og undertrykker mindretal og anderledes tænkende. Og siden den såkaldte verbalnote i 2009 om det dansk-kinesiske forhold, hvor Danmark afskrev at ville kæmpe for tibetansk selvstændighed – et diplomatisk skridt, der kom i kølvandet flere måneders nedfrosset dansk-kinesisk forhold, fordi Lars Løkke som statsminister havde mødtes med Dalai Lama på Marienborg – har Danmark ført en meget forsigtig linje overfor kineserne.

“Hvad kan regeringen oplyse om det stadigt stigende nedrige pres, som Kommunistkina i det daglige retter mod danske virksomhedeR…”

Fra Dansk Folkepartis forespørgsel til udenrigsministeren
Det kommunistiske Kina ser ikke mildt på møder med tibetanernes religiøse overhoved Dalai Lama. Her møder han USAs daværende præsident Barack Obama. Arkivfoto

“Vi skal ikke gå på kompromis med det vi står for”

Men står det til Dansk Folkeparti, skal den danske regering sige fra overfor presset:

”Jeg mener, at Danmark skal handle med alle, men vi skal ikke acceptere, at der er knyttet politiske betingelser til at få lov til at eksportere eller importere”.

Så hvad ønsker du at regeringen skal gøre?

”Regeringen skal påtale, når erhvervsfolk i Danmark føler sig truet og chikaneret. Så bør man sige til kineserne: ’vi vil meget gerne have et godt forhold til jer, vi vil gerne handle med jer, udveksle studerende osv. Men vi vil ikke presses på vores frihedsrettigheder. Vi mødes med dem vi vil’. Og når Dalai Lama kommer til Danmark igen, vil det være naturligt at mødes med ham”.

Men Danmark har meget store handelsinteresser i Kina. Vi taler milliarder af kroner. Er du ikke bekymret for det?

”Selv om man driver et firma og handler med Kina, så tror jeg ikke man mener, at vi skal gå på kompromis med alt det vi står for, bare for at få lov til at handle. Hvis jeg var forretningsmand, ville jeg kigge mig om efter alternativer. Nogle lande, der ikke bruger handelsaftaler til at presse os. Kina er alt for usikkert. Du ved ikke, hvornår den næste chikane kommer, hvis vi ikke makker ret,” siger Søren Espersen.

Læs også: Kinesisk ambassade fik presset kommune til at fjerne Tibet-flag