Kinesisk ambassade fik presset kommune til at fjerne Tibet-flag

0
4886
Det tibetanske flag, som repræsentanter fra Kina ikke ønsker at se.

Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning fik en borger til at fjerne et tibetflag fra et arrangement, som den kinesiske ambassadør skulle deltage i. Dansk Folkeparti vil have borgmesteren til at forklare forløbet

“Hvis ikke I får fjernet det tibetanske flag fra en borgers jakke, så vil ambassadøren ikke komme og tale ved arrangementet”.

Nogenlunde sådan var budskabet fra en embedsmand på den kinesiske ambassade til en embedsmand i Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning, da den kinesiske ambassadør den 8. november 2017 skulle deltage i et arrangement på Tåsinge Plads på Østerbro.

Ved arrangementet skulle der plantes nogle kinesiske træer, som var betalt med 20.000 US-dollars fra en kinesisk klima-pris, som kommunen havde vundet for et klimaprojekt på Tåsinge Plads.

Den kinesiske ambassadør Deng Ying kom og holdt sin tale, for han slap for at se det blå-røde flag med den gule sol, som det kommunistiske Kina ikke anerkender. Embedsmænd i teknik- og miljøforvaltningen lod sig nemlig presse af den kinesiske embedsmand og fik en kvinde, som havde sat et lille tibetflag på sin jakke, til at gemme det væk.

DF kræver svar fra borgmester

Skandaløst, mener Dansk Folkepartis medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky. Den seneste måned har Radio 24syv afdækket sagen via aktindsigter i Københavns Kommune, og her er det bl.a. kommet frem, at medarbejdere i forvaltningen i dagene efter arrangementet glædede sig over, at sagen om Tibet-flaget ikke kom frem i pressen.

“Vi havde et super arrangement på Tåsinge Plads. Alt flaskede sig trods spænding til det sidste, da en borger stillede op med et tibetflag. Vi fik det hele landet, og dejligt at Lorry ikke tog den potentielle konflikt med,” som det lød en intern mail, som Radio 24syv har fået aktindsigt i.

Miljø- og teknikborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har på baggrund af afsløringerne fået lavet en redegørelse til politikerne i teknik- og miljøudvalget om sagen. Men Finn Rudaizky er ikke tilfreds med de svar, som forvaltningen har givet. Han har derfor sat sagen på dagens møde i Teknik- og Miljøudvalget, og han har desuden rejst en åben forespørgsel til miljø- og teknikborgmesteren på Borgerrepræsentationens møde den 22. november.

Her vil Finn Rudaizky have svar på, hvilke konsekvenser man har draget af sagen i forvaltningen. Og han vil vide, hvorfor borgerrepræsentationens medlemmer ikke blev orienteret om sagen i første omgang. Desuden vil han have svar på, hvorfor kommunens embedsmænd på denne måde fører udenrigspolitik.

”Kommunens embedsmænd burde have svaret ambassaden, at den ikke har nogen mulighed for at forhindre at en borger bærer et tibetansk flag i det offentlige rum. Vi har forsamlingsfrihed og ytringsfrihed i det her land, og det er ikke forbudt at bære et flag på en jakke. Hvis den kinesiske ambassadør så havde nægtet at deltage, var der ikke noget at gøre ved det,” siger Finn Rudaizky.

Finn Rudaizky, medlem af borgerrepræsentationen i København for Dansk Folkeparti, kræver flere svar i sagen, hvor kommunens embedsmænd bøjede sig for pres fra Kinas ambassade.

Borgmester har beklaget

Ninna Hedeager Olsen har overfor Radio 24syv beklaget forløbet. Hun var ikke selv borgmester på det pågældende tidspunkt. Det var hendes partifælle Morten Kabel, men ifølge forvaltningens redegørelse om sagen, blev han først orienteret bagefter. Som det hedder:

”Umiddelbart efter afslutning på arrangementet, gav centerchefen teknik- og miljøborgmesteren en mundtlig orientering om episoden”.

Finn Rudaizky sammenligner sagen med tibetsagen fra 2012, hvor politiet under
den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København sørgede for, at demonstranter med tibetflag ikke var synlige for de kinesiske gæster.

“Den her sag er ikke spor anderledes end den store Tibet-sag. Her er der også tale om, at Kina øver pression mod en dansk myndighed,” siger Finn Rudaizky.