DF kræver svar om kræftpakker: Frygter forsinkelser koster menneskeliv

0
4536
Dansk Folkepartis sundhedsordfører Mette Hjermind Dencker kræver svar fra sundhedsministeren om de forsinkede kræftbehandlingsforløb. Foto: Carsten Lundager

Sundhedsordfører Mette Hjermind Dencker (DF) går til sundhedsministeren efter oplysninger om, at 26 procent af alle  kræftpakkeforløb ikke bliver gennemført til tiden

”Man kan frygte, at det kommer til at koste menneskeliv”.

Det siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Mette Hjermind Dencker, til B.T. Hun er rystet over nye oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen. De viser, at 26 procent af alle kræftpakkeforløb ikke bliver gennemført til tiden.

Tallet er det dårligste siden 2014, og det ser endnu værre ud, når det gælder brystkræft. Så er det ifølge B.T. hele 76 procent, der ikke får deres pakkeforløb til tiden. I Region Sjælland er tallet 58 procent.

Hvad vil regeringen gøre?

Mette Hjermind Dencker har nu stillet spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke. Hun vil vide, hvad regeringen har tænkt sig at gøre.

“Når vi ser de her tal, må vi erkende, at kræftpakkerne ikke fungerer som tiltænkt. Ansvaret ligger hos ministeren. Man må formode, at ministeren har kendt de her tal, før de er kommet ud i offentligheden, så vi vil vide, præcis hvad man har gjort for at rette på det. Eller om man overhovedet har gjort noget,” siger Mette Hjermind Dencker til B.T.

Spørgsmål til ministeren

DF-ordførerens spørgsmål til minister lyder sådan her:

  • Vil ministeren, idet den seneste opgørelse (2. kvartal 2022) over, hvor mange kræftpatienter der bliver behandlet i tide, viser, at kun 74 pct. af kræftpakkeforløb, der endte med behandling, blev gennemført i tide, hvilket er det laveste der er målt siden 2014, redegøre for, hvad regeringen påtænker at gøre i den forbindelse?
  • Vil ministeren redegøre for de store regionale forskelle, der eksempelvis er på behandlingen af brystkræft. jf. den seneste opgørelse (2. kvartal 2022) over, hvor mange kræftpatienter der bliver behandlet i tide, og hvad der påtænkes at gøre ved problemet?
  • Lever regionerne op til deres ansvar, når hver fjerde kræftpatient behandles for sent i forhold til de i kræftpakkeforløbene lægeligt begrundede forløbstider, til sundhedsministeren.

Hospitalsdirektør: Vi forbedrer os

Hospitalsdirektør Anne Jastrup, Gentofte og Herlev Hospital, erkender overfor B.T., at tallene fra Region Hovedstaden kan virke foruroligende.

“Jeg forstår helt sikkert, hvis folk kan blive skræmte over at høre det. Men jeg vil også slå fast, at rigtig mange af vores medarbejdere hver dag tager et stort medansvar, blandt andet ved at arbejde ekstra, og selvom det ikke ser godt ud lige nu, lægger vi hele tiden planer for at forbedre,” siger direktøren, der samtidig påpeger, at hospitaler “d.d. en bedre målopfyldelse end disse tal viser,” som hun skriver til avisen.

Læs mere i B.T. her