DF kræver grænsekontrol: Vi risikerer at få svensk bandekrig til Danmark

0
3893

Til folketingsårets første spørgetime havde Dansk Folkeparti traditionen tro en lang række spørgsmål til regeringens ministre. Mikkel Bjørn stillede sig kritisk overfor justitsminister Peter Hummelgaard og regeringens håndtering af grænsekontrollen mod Sverige på baggrund af den verserende bandekrig i Sverige.

Af Nicklas Jensen Plum

Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn frygter, at den blodige svenske bandekrig vil brede sig til Danmark, hvis ikke grænsen til Sverige kontrolleres effektivt. Derfor kritiserer han, at regeringen har svækket grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige. Står det til ham og DF, skal der indføres permanent grænsekontrol.

”Sverige oplever i øjeblikket en voldsom voldsbølge i det kriminelle bandemiljø og topper listen over flest skuddræbte i Europa. Og på trods af det så mener regeringen, at det er ansvarligt, at vi helt fjerner grænsekontrollen mod Sverige. Det synes jeg er dybt uansvarligt. At vi kan se, hvordan Sverige er ved at kollapse i bandekriminalitet og alligevel så mener man ikke, at vi skal føre kontrol med de mennesker, der kommer ind over Øresundsbroen,” siger Mikkel Bjørn til Dit Overblik.

Minister afviser permanent grænsekontrol

Mikkel Bjørn rejste onsdag spørgsmålet overfor justitsminister Peter Hummelgaard (S), da der for første gang i dette folketingsår var spørgetid med ministrene. Der spurgte han om ministerens holdning til permanent grænsekontrol ved alle grænseovergange i Danmark.

”Jeg vil også minde om, at Danmark jo er en del af Schengensamarbejdet, og at det ikke inden for Schengenreglerne er muligt at indføre en permanent grænsekontrol ved de indre grænser. Derfor kommer regeringen heller ikke til at indføre en permanent grænsekontrol ved Danmarks indre grænser. Men vi kommer til at blive ved med at sikre, at vi har en effektiv kontrol ved vores grænser, og at vi passer godt på danskerne. Det er for mig det, der er afgørende. Det er ikke, om vi kalder den kontrol eller grænseindsats, men at den er effektiv,” svarer Peter Hummelgaard.

Justitsminister Peter Hummelgaard under onsdagens spørgetid. Foto: Folketings-TV

Bjørn: Banderne samarbejder

Mikkel Bjørn er mildt sagt ikke imponeret over ministerens svar. Han mener, at det er naivt ikke at forestille sig, at der er kommunikation og samarbejde mellem bander i Danmark og de bander der hærger Sverige for tiden.

Justitsministeren kan fortælle, at regeringen har besluttet, at der ikke skal gennemføres en ny midlertidig grænsekontrol mod Sverige, men at man vil tilrettelægge kontrollen af Danmarks grænser på en anden måde. Han understreger at politiet også har været inddraget i beslutningen, og forsikre om at regeringens beslutning er sikkerhedsmæssigt forsvarlig.

Mikkel Bjørn er ked af ministerens svar, og mener at udfaldet burde have været et andet.

”Han skulle have sagt, at regeringen på baggrund af de begivenheder, vi har set i Sverige og de voldsomme drabsbølger og bølger af bombeattentater og meget andet, så styrker vi selvfølgelig grænsekontrollen mod Sverige op og overvåger meget nøje, hvem det er, der kommer ind i vores land fra de her miljøer,” siger Mikkel Bjørn til Dit Overblik.