DF gør nyt forsøg på at få Danmark ud af Marrakesh-aftalen

0
6732
Danmark tilsluttede sig Global Compact-aftalen på et møde i Marokko i december 2018.

Dansk Folkeparti har rejst et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at tage initiativ til, at Danmark forlader “Global Compact for Migration”-aftalen inden udgangen af 2020. DF frygter, at aftalen vil sende endnu flere migranter til Europa fra Afrika og Mellemøsten

Dansk Folkeparti forsøgte i 2018 med både samråd og en hasteforespørgsel at få stoppet Danmarks tilslutning til “Global Compact for Migration”, bedre kendt som Marrakesh-erklæringen. Men lige lidt hjalp det. De øvrige partier bakkede op om tilslutningen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste, at der var nogen som helst grund til at bekymring.

Marrakesh-aftalen var en fordel for Danmark. Den var ikke i juridisk bindende, og derfor var det helt uproblematisk at tilslutte sig, lød meldingen fra Løkke, der selv rejste til Marokko i december 2018 og sagde ja til aftalen på Danmarks vegne.

Siden har et internt EU-notat vist, at EU-systemet selv opfatter Marrakesh-aftalen som juridisk bindende. Som der står i notatet, som Berlingske afslørede sidste år:

”Det må derfor konkluderes, at GCM har retlige virkninger, da det er i stand til at have en afgørende indflydelse på indholdet af EU-lovgivning”.

Læs også: Internt EU-notat: Marrakech-erklæringen er juridisk bindende

Det fremgår også af notatet, at EU-systemet ser på Marrakesh-aftalen som en måde til at ”udnytte migrationens potentiale”. Ifølge notatet er migration, bæredygtig udvikling og stabilitet godt for sammenholdet i EU, og ”en velstyret migration og mobilitet” vil kunne yde et positivt bidrag til vækst og bæredygtig udvikling, lyder det fra EU-juristerne.

Dybt bekymrende

Set fra Dansk Folkepartis side, bekræfter EU-notatet bare det, som DF sagde før Danmark tilsluttede sig. Nemlig at Marrakesh-aftalen vil sende nye strømme af migranter til Europa fra Mellemøsten og Afrika. Derfor gør Dansk Folkeparti nu et nyt forsøg på at få Danmark ud af Marrakeshaftalen. Dansk Folkeparti har rejst et beslutningsforslag i Folketinget, som skal pålægge regeringen at ”tage de nødvendige skridt, så Danmark inden udgangen af 2020 kan udtræde af Marrakesh-erklæringen”.

Som DF skriver i beslutningsforslaget:

”Forslagsstillerne er dybt bekymrede for betydningen af Marrakesherklæringen, og Folketinget bør derfor pålægge regeringen hurtigst muligt at meddele FN, at Danmark trækker sin opbakning hertil”.

Marrakesh-erklæringens officielle titel er ”Global aftale om sikker, ordentlig og reguleret migration”. Aftalen er på 36 sider og indeholder fælles retningslinjer for håndtering af migranter. Kritikere frygter, at aftalen vil åbne op for nye strømme af migranter, og der er kritik af, at den har et grundlæggende et positivt syn på migration, hvilket kritikere mener er i modstrid med en stram udlændingepolititik.

Ni EU-lande sagde nej til at underskrive aftalen, som også USA er modstander af.

DFs beslutningsforslag kan læses her