DF-forslag vedtaget: Uvildig undersøgelse af spildevandsskandale

0
1770
290.000 kubikmeter urenset spildevand skulle i disse dage have været pumpet ud i Øresund. Foreløbig er tilladelsen udskudt til efteråret. Arkivfoto

Der skal ikke lukkes spildevand ud i Øresund, mener Dansk Folkeparti i København. DF har nu fået bred politisk opbakning til at lave en ekstern undersøgelse af den omstridte tilladelse til at lukke 290.000 kubikmeter urenset spildevand ud i Øresund

Dansk Folkeparti i København har fået bred politisk opbakning til at lade uvildige eksperter undersøge grundlaget for den omstridte tilladelse til at pumpe 290.000 kubikmeter urenset spildevand direkte ud i Øresund.

Det oplyser Dansk Folkepartis leder på Københavns Rådhus, Finn Rudaizky, her til aften på sin Facebookside.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København, Nina Hedeager Olesen, havde på forhånd lagt op til, at forvaltningen skulle undersøge sagen selv. Men det ville Finn Rudaizky ikke være med til. Han har løbende opdateret sin facebookside under dagens møde i teknik- og miljøudvalget, og ved 18-tiden skrev han:

”Forvaltningen ville undersøge sig selv! Finn Rudaizky (DF) stillede ændringsforslag om, at der i stedet for Enhedslisteborgmesterens forvaltnings forslag, skulle laves en extern uvildig undersøgelse. Et samlet udvalg stemte for Dansk Folkepartis forslag”.

Finn Rudaizky på Facebook.

 

De 290.000 kubikmeter spildevand skulle have været pumpet ud i Øresund fra søndag til torsdag i denne uge. Det skulle ske som forberedelse til et større boligbyggeri, der skal bygges oven på den hovedspildevandsledning, som fragter spildevand til rensningsanlægget Lynetteholm.

Nej til spildevand i Øresund

Forsyningsselskabet Hofor har fået tilladelse til udledningen i Københavns Kommune, men politikerne i miljø- og teknikudvalget har ikke på forhånd hørt om sagen, og miljø- og teknikborgmester Ninna Hedeager Olsen afviste tidligere i dag, at hun har kendt til planerne, inden de blev omtalt i medierne,

Efter massive protester er udledningen foreløbigt blevet udsat til efteråret. Forvaltningen fastholder dog, at tilladelsen ikke kan trækkes tilbage. Men det skal den, mener DF.

”I Dansk Folkeparti siger vi helt klart fra. Vi ønsker ikke spildevand i Øresund, men vil arbejde på en mere miljøvenlig løsning, som skal til ordentlig demokratisk høring,” sagde Finn Rudaizky forud for dagens møde.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, er medlem af Borgerrepræsentationen i København og Regionsrådet.

Miljøminister kaldt i samråd

Foruden at kræve en uvildig undersøgelse har Dansk Folkeparti også rejst sagen på Christiansborg. DF har sammen med Radikale Venstre indkaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i et samråd om sagen.

”Det er da dybt foruroligende, at det her kan finde sted – at man udleder udrenset spildevand midt i yngleperioden og midt i badesæsonen, hvor dyr og mennesker har den højeste aktivitet. Vi er nødt til at finde ud af, hvem der har truffet den her afgørelse og på hvilket grundlag. Og så vil vi vide, om det kan stoppes,” siger DFs Morten Messerschmidt til TV 2 Lorry.