Mens Vesten kæmper mod corona: Kina truer Taiwan og Hong Kong

0
2085
Politiet slår til mod demonstranter, som i weekenden var på gaden i Hong Kong for at protestere mod en ny sikkerhedslov. Foto: Yan ZHAO / AFP

Naboerne betaler prisen for Kinas nedtur. I Hong Kong vil kinesiske sikkerhedsfolk fremover uhindret kunne gribe ind lokalt og på Taiwan frygter man direkte en militær intervention. Grunden er økonomisk.

Man skal faktisk tilbage til 1970 for at se den kinesiske økonomi gå i rødt og da var det kun et kort dyk ned i minus. Nu er den kinesiske økonomi faldet med 7 procent i årets første kvartal og det er det officielle tal. Mange iagttagere mener, at tabet er større – og forventer, at det bliver ved længere end ved sidste krise for næsten 50 år siden.

Kinas økonomi er ramt af mindre produktion under corona krisen og mere langsigtet af tabet af tillid til kineserne. For det er ikke kun i Vesten, at man tvivler på Beijings vilje til at tale sandt om corona og til at begrænse skaderne. Medier i nabolandene taler med stadig større vrede om kinesernes mangel på ansvar.

Og midt i alt dette truer kinesiske militærfolk igen med en invasion af Taiwan. Kampfly har ved mindst tre lejligheder fløjet så tæt på øen, at de tidligere ville være blevet skudt ned. Samtidig med truslerne planlægger kinesisk militær store øvelser, der både kan være forberedelser til et mindre angreb på fjerne øer under Taiwan og til et egentligt angreb på hovedøen.

Faktisk spiller coronakrisen en direkte rolle i den nye konfrontation. Taiwan lukkede nemlig for rejser til og fra Kina med det samme, de i december hørte om mange tilfælde af lungebetændelse i millionbyen Wuhan. Derfor har østaten kun haft 440 kendte tilfælde af den kinesiske virus og kun syv dødsfald – noget der ifølge iagttagere er med til at øge vreden mod Taiwan i Beijing.

Foto: REUTERS/Tyrone Siu

Kinesisk politi i gaderne

For første gang siden coronakrisen blev alvor har demokratiske kræfter demonstreret i byen Hong Kong, der nok er under Kina, men som har selvstyre. Grunden til den nye konfrontation med mere end 100 arresterede er en ny kinesisk lov, der giver kinesiske sikkerhedsfolk lov til at opføre sig i Hong Kong som de allerede gør i selve Kina. Samtidig bliver en række forhold som det at tale for uafhængighed eller brænde det kommunistiske flag til forbrydelser, der kan udløse fængsel.

Det nye forslag bryder med den grundlov, som Hong Kong fik, da briterne rømmede byen og overlod den til kineserne. Efter paragraf 23 i den er det en opgave for det lokale parlament at lave love om den slags og det er det lokale politi, der skal håndhæve det. Men ingen forventer at regeringen i Beijing vil rette sig efter den aftale.

For som den ledende amerikanske avis New York Times skriver, så har Vesten for travlt med at håndtere coronakrisen til at håndtere den aggressive kinesiske stil. Og landets præsident Xi har selv ved flere lejligheder talt om et Kina, der vil overhale Vesten – netop fordi vi i den grad kæmper med den kinesiske virus.

Kilder: New York Times, South China Morning Post, Telegraph, taz.de, Financial Times

Denne artikel er del af en serie hos ditoverblik, der prøver at samle de vigtigste historier fra udlandet op, der ellers forsvinder i vores optagethed af corona virus.

Titel til serien er inspireret af en overskrift i New York Times:

As Coronavirus Keeps the West at Bay, China Moves to Tame Hong Kong