MORGEN: Partier klar til at vælte kulturminister | Blæste regeringen på advarsel mod for hård nedlukning?

0
11474
Flere partier har tabt tålmodigheden med kulturminister Joy Mogensen (S), som her er fotograferet ved mandagens officielle åbning af Den Store Danske og Trap Danmark ved et arrangement i Hørsholm. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Partier trækker kulturminister i samråd om Radio Loud – og truer med at vælte hende

“Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har oplevet en ringere kulturminister end Joy Mogensen,” siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten

KULTUR | Hvis Det Radikale Venstre har mistet tilliden til kulturminister Joy Mogensen (S), er der flertal for at vælte hende. Det fremgår af Jyllands-Posten, der har talt med flere borgerlige medieordførere, der er klar til at vælte ministeren, bl.a. DFs Morten Messerschmidt.

Meldingen kommer forud for et samråd med kulturministeren onsdag om den nye lytterløse DAB-kanal Radio Loud, som alle blå partier og Radikale Venstre har indkaldt til. Partierne er utilfredse med de svar, som Joy Mogensen har givet Folketinget om Radio Loud. Så hvis ikke hun ikke disker op med gode forklaringer i samrådet, er hun færdig som kulturminister. Den radikale Jens Rohde lader i hvert fald forstå, at han er meget utilfreds med ministerens optræden.

“Det hele er så langt ude. Jeg tror, jeg i alt har stillet 250 spørgsmål til ministeren om denne sag, og jeg har kun fået arrogante svar. Hun henviser bare til Radio-og tv-nævnets svar, og det vil jeg simpelthen ikke finde mig i,” siger han til Jyllands-Posten.

“Jeg tror, jeg i alt har stillet 250 spørgsmål til ministeren om denne sag, og jeg har kun fået arrogante svar”

jens Rohde (RV) til Jyllands-Posten

Partierne mener, at udbudsreglerne ikke blev overholdt, da Radio Loud i oktober 2019 vandt udbuddet til 261 millioner skattekroner foran bl.a. Radio 24syv. Men Folketinget har ikke kunnet få udleveret materialet bag Radio-og tv-nævnets beslutning. Ministeren har heller ikke trods løfter igangsat en  ombudsmandsundersøgelse af bl.a. radioens konstruktion og ejerforhold, som flere ordførere finder tvivlsomme.

“Jeg kan fuldt ud bekræfte, at vi rigtig gerne vil vælte ministeren. Så hvis Jens Rohde beslutter, at han har mistet tilliden til hende, så står vi lige bag ved ham. Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har oplevet en ringere kulturminister end Joy Mogensen, og det er helt uden hensyn til partifarve,” siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

“Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har oplevet en ringere kulturminister end Joy Mogensen”

Morten Messerschmidt (DF) til Jyllands-Posten

Radio Loud gik i luften 1. april men har indtil videre så få lyttere, at de i flere Gallup-målinger ikke har kunnet registreres. Radio Loud er ejet af bl. a. Radio Diablo og en lang række lokalradioer.

Så statsminister Mette Frederiksen og regeringen stort på advarsler fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm om at lukke for meget ned? Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Søren Brostrøm advarede i mail mod at lukke for meget ned

Ukendt mail, som Ekstra Bladet har fået fat i, sår tvivl om grundlaget for den meget omfattende nedlukning af Danmark

CORONA | Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm advarede 1. marts i en mail om, at det kunne gøre mere skade end gavn på samfundet at lave en omfattende nedlukning. Det afslører Ekstra Bladet. Avisen har fået fat i en mail, som Brostrøm sendte til centrale embedsmænd i Sundhedsministeriet den 1. marts. Her advarer han om at ‘der kan være et ufordelagtigt forhold mellem skadelige og gavnlige effekter’ ved at lukke store dele af Danmark for at bremse spredningen af coronavirus.

“Tiltag som begrænsning af forsamlinger samt lukning af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og trafikforbindelser kan have betydelige negative samfundsmæssige og økonomiske effekter,” skriver Brostrøm i mailen, hvor han også lader forstå, at det er tvivlsomt hvilken effekt en voldsom nedlukning vil have på smittespredningen.

Ekstra Bladets forside i dag.

“Da der kan være et ufordelagtigt forhold mellem skadelige og gavnlige effekter, vil der derfor være en høj tærskel for, at Sundhedsstyrelsen vil anbefale omfattende tiltag som anført. Men udvalgte dele kan have sin plads. I den forbindelse kan det overvejes, om der kan være mindre indgribende tiltag, der kan fremmes politisk,’ skriver Søren Brostrøm.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Statsministeriet til mailen. Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra Søren Brostrøm.

Jakob Kjellberg, professor ved Det Nationale Forsknings-og Analysecenter for Velfærd, siger i en kommentar til mailen:

“Det er ret tydeligt, at der ikke – i hvert fald på det tidspunkt – er opbakning fra Sundhedsstyrelsen og slet ikke en anbefaling til at lukke så voldsomt ned, som der blev,” siger han til Ekstra Bladet.

Læs mere i Ekstra Bladet her

290.000 kubikmeter urenset spildevand skulle i disse dage have været pumpet ud i Øresund. Foreløbig er tilladelsen udskudt til efteråret. Arkivfoto

Kritik af udledning af store mængder spildevand i Øresund

DF og Radikale kalder Miljøministeren i samråd efter nye tal om massiv udledning af spildevand fra Københavns Kommune i perioden 2014-18

MILJØ | I de seneste dage har den planlagte udledning af spildevand i Øresund haft stort mediefokus.

Men nu kommer det frem, at de 290 millioner liter spildevand blot er en dråbe i havet i forhold til, hvad der ellers udledes af kloakvand i havet.

En aktindsigt hos Miljøstyrelsen, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, viser således, at der alene i Københavns Kommune er blevet udledt over 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund i perioden 2014-2018.

Tallene vækker harme hos Radikale og Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis klimaordfører Morten Messerschmidt udtaler:

”Det er meget bekymrende for et land, der normalt bryster sig af at være grønt og i en førerposition på miljø og så videre, at man kan stå på mål for sådan noget svineri,” siger Morten Messerschmidt.

Lea Wermelin (S) er kaldt i samråd om sagen.

Læs også: DF-forslag vedtaget: Uvildig undersøgelse af spildevandsskandale

Visir og ansigtsmaske, som anvendes her hvor Maribos borgmester, Holger Schou Rasmussen, bliver testet for COVID-19, er ikke standardudrustning, når medborgere i risikogruppen møder plejepersonale. Foto: Claus Bech/Scanpix 2020

DF og Enhedslisten: Stram regler for plejepersonales brug af værnemidler

Dansk Folkeparti og Enhedslisten finder det dybt utilfredsstillende, at ældre og udsatte møder plejepersonale, som ikke bruger ansigtsmaske eller visir

VÆRNEMIDLER | Det er dybt utilfredsstillende, at ældre og svækkede borgere møder plejepersonale, som ikke bruger værnemidler. Det siger Dansk Folkeparti og Enhedslistens sundhedsordførere til Politiken.

Avisen har beskrevet, hvordan lungepatienter, sklerosepatienter og andre personer i risikogruppen har fået hjælp af plejepersonale, der hverken bruger ansigtsmaske eller visir. I følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal værnemidler ellers bruges, hvis der er tale om “langvarige eller hyppige tæte kontakter”, men det er op til kommuner og plejepersonalet selv at vurdere, hvornår der er tale om langvarig eller hyppig kontakt, og det møder skarp kritik fra to partier.

‘”Jeg undrer mig meget over det her, og jeg får også selv e-mails fra bekymrede borgere, der oplever personale uden værnemidler. Jeg vil nu spørge ministeren, hvordan vi sikrer helt klare retningslinjer for alle. Der må ikke være forskel på sikringen af de allermest udsatte borgere fra kommune til kommune,” siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt til Politiken.

Læs mere i Politiken her (Kræver abonnement)

ANDRE NYHEDER

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DR: Danmark har brug for 200 milliarder kroner til coronakrisen

TV2: Nyt dansk studie kortlægger 9500 danske corona-forløb: Mænd har dobbelt så stor risiko for at dø

TV2: Kritik af Mette Frederiksen-hyldest i DR-indslag – skole afviser at børnene blev instrueret

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup om nye oplysninger, der tyder på, at regeringen valgte en mere omfattende nedlukning end sundhedsmyndighederne anbefalede:


“Danmarks bedste statsminister” råbte en 0. klasse i kor til statsminister Mette Frederiksen – Kristian Thulesen Dahl kommenterer på Twitter:


Tidl. DF-folketingsmedlem Jeppe Klenitz-Jakobsen, der selv læser til pædagog, kommenterer også den iscenesatte hyldest til statsministeren: