DF vil have nyt våben mod terrorister: Politi skal kunne bruge ansigtsgenkendelse

0
3378

Politiet skal kunne bruge ansigtsgenkendelses-teknologi, så mistænkte i f.eks. terrorsager kan spottes af overvågningskameraer, mener formanden for folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF)

Politiet skal have lov at bruge teknologi, som gør det muligt at genkende ansigter via overvågningskameraer. Det mener formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF).

Politiet bruger i dag kun ansigtsgenkendelses-teknologi ét sted, nemlig i paskontrollen i Københavns Lufthavn. Men de overvågningskameraer, som bruges på offentlige steder, har i dag så god en kvalitet, at de bare skal sammenkobles med den rette software. Så vil systemet kunne fortælle, når en mistænkt person går forbi et overvågningskamera.

Justitsminister Søren Pape Poulsen oplyste tidligere på ugen, at hvis ansigtsgenkendelses-teknologien skal tages i brug, skal der være et flertal i Folketinget for det. Og det flertal vil Peter Skaarup nu gå efter at samle.

”Jeg synes det er et godt redskab at kunne bruge, specielt i tidsknappe sager, hvor man har brug for at kunne spotte en mistænkt person lynhurtigt, for eksempel i forbindelse med en terrorsag,” siger Peter Skaarup.

Kunne måske have stoppet Omar El-Hussein

Han peger på, at terroristen Omar El-Hussein, som stod bag angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København den 14. februar 2015, blev spottet af flere overvågningskameraer i Mjølnerparken kort tid efter angrebet på Krudttønden, hvor han dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard. Her kunne ansigtsgenkendelse måske have hjulpet politiet, vurderer han.

”Det skal selvfølgelig kun bruges, når det er formålstjenligt og indenfor de almindelige retssikkerhedsmæssige principper. Men alle, der har rent mel i posen, behøver jo ikke at frygte det. Det skal kun bruges, når det er relevant, f.eks. i forbindelse med terrorsager. I sådanne sager er jeg på det hold, der mener, at man kan gå forholdsvis langt,” siger Peter Skaarup.

Flere andre lande bruger ansigtsgenkendelse i dag. Tyskland er i gang med et testforsøg på en banegård i Berlin, Holland har indført teknologien i forbindelse med videoovervågning og i Storbritannien bruges ansigtsgenkendelse i flere politikreds, blandt andet hos Londons Metropolitan Police.

Dansk Folkeparti vil fremsætte forslaget i den nye folketingssamling.

“Det er et godt redskab at kunne bruge, specielt i tidsknappe sager, hvor man har brug for at kunne spotte en mistænkt person lynhurtigt”

Peter Skaarup (DF), formand for retsudvalget