DF-forslag: Fremmedkrigere skal kunne gøres statsløse

0
2962
IS-krigere i Syrien. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil have et dansk forbehold for FNs statsløsekonvention, så IS-krigere, der kun har dansk statsborgerskab, kan gøres statsløse

Dansk Folkeparti gør nu endnu et forsøg på at forhindre, at IS-krigere med dansk statsborgerskab kommer til Danmark. For nylig vedtog Folketinget en hastelov, som gør det muligt at fratage statsborgerskabet fra IS-krigere, der har dobbelt statsborgerskab. Men nu foreslår DF, at statsborgerskabet også skal kunne tages fra IS-krigere med kun dansk statsborgerskab. Det er i dag ikke muligt, fordi Danmark har underskrevet FNs konvention om begrænsning af statsløshed. Men DF foreslår nu, at Danmark skal tage forbehold overfor FN-konventionen.

Storbritannien har et lignende forbehold i tilfælde, hvor en person har forbrudt sig mod landets interesser og sikkerhed, og det er samme model, som DF foreslår.

”Disse fremmedkrigere fortjener absolut ingen medfølelse eller hjælp, og de er uværdige til at være danske statsborgere. De fortjener intet andet end den strengest mulige straf samt at få deres statsborgerskab frataget,” skriver DF i beslutningsforslaget, som Morten Messerschmidt er ordfører på.

FNs konvention om begrænsning af statsløshed er fra 1961. Danmark og ca. 20 andre lande har underskrevet konventionen, der forhindrer lande i at fratage statsborgerskab fra en person, hvis denne dermed bliver statsløs. Ifølge DF er det kun Storbritannien, Tyskland, Østrig, Holland og Letland, der sammen med Danmark har underskrevet konventionen i EU-kredsen. Derfor vil et forhold ikke blive mødt med EU-retlige hindringer, mener DF.

Da DF i foråret 2019 lancerede sit forslag om at tage statsborgerskabet fra IS-krigere, kaldte kritikere det dobbeltmoralsk, fordi Danmark samtidig presser på for at få flere lande til at hjemtage udvisningsdømte personer. Men DFs retsordfører Peter Skaarup afviste dengang kritikken:

”Disse mennesker har forbrudt sig imod det helt grundlæggende, vi står for i Danmark. De har været med i en krig dybest set mod danske soldater,” sagde han til Ritzau.