DF-forslag om dyrere au pair-ordning er vedtaget

0
3540
Au pair-ordningen har i praksis udviklet sig til at være en adgang til billig hushjælp, mener Dansk Folkeparti.

Familier med au pair skal nu betale hele udgiften til au pairens danskundervisning. Regeringen stemte imod, men Dansk Folkepartis forslag blev støttet af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten

Nu skal familier med au pairs betale det fulde beløb for den danskundervisning, som en au pair skal gennemføre for at få opholdstilladelse i Danmark.

Torsdag blev et forslag fra Dansk Folkeparti om fuld brugerbetaling endeligt vedtaget i Folketinget. Det skete uden om regeringen og med støtte fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

I dag er gebyret for danskundervisningen på 5380 kroner, men det dækker under halvdelen af de reelle udgifter, inklusiv administration. Derfor kommer det nu til at koste 17.300 kroner.

I første omgang var det nye gebyr sat til 14.100 kroner. Men det har vist sig, at med det beløb ville de samlede omkostninger til danskundervisning stadig ikke blive dækket fuldt ud af brugerne. Derfor bliver det nu yderligere 3200 kr. dyrere.

Borgmester: En vendetta mod au pair-familier

En familie i Vedbæk, der tidligere har haft en au pair, kritiserede den nye lov i Københavns Radio torsdag morgen. De pegede på, at der i forvejen er store udgifter forbundet med au pair-ordningen, blandt andet til transport, kost og logi. Deres borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive (V), kalder lovændringen ”en vendetta mod au pair-familierne”. Men Dansk Folkepartis udlændinge-ordfører Martin Henriksen afviser kritikken.

”Det er ikke et spørgsmål om at kritisere de familier, der har en ekstra god økonomi. Det handler om, at vi har en ordning, som folk, der ikke bruger ordningen, er med til at finansiere. Det synes vi ikke er rimeligt og det rettes der op på nu. Fremover vil det være sådan, at hvis du vil benytte dig af au pair-ordningen, er der ikke længere offentligt tilskud til den. Så må du betale det, det koster,” siger Martin Henrioksen til Københavns Radio.

Dansk Folkeparti har begrundet lovforslaget med, at au pair-ordningen ikke fungerer efter hensigten:

“Det oprindelige formål med au pair-ordningen var kulturudveksling mellem en
værtsfamilie og en au pair, men i praksis har ordningen udviklet sig til at være en adgang til billig hushjælp,” skriver DF i det lovforslag, som nu er vedtaget.

DFs oprindelige lovforslag kan læses her.