Slut med fråds og luksusrejser i kommunale forsyningsselskaber

0
1820
Susanne Eilersen, kommunalordfører for Dansk Folkeparti.

Nu skal der strammes op på rejsefrådseriet i de kommunale forsyningsselskaber. Klima- og Energiministeren bakker op om DF-krav om en opstramning og vil nu sammen med branchen og KL lave et kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaberne

Da den adm. direktør i det kommunalt ejede HOFOR, som forsyner Hovedstaden med vand, varme og el, i 2015 var til konference i Las Vegas, så boede han på et femstjernet luksushotel og købte drinks på en stripklub. Direktøren var afsted i seks dage og turen kostede HOFOR 48.000 kroner.

I en anden sag boede direktøren og tre ledende medarbejdere fra Odense Renovation på et femstjernet Sheraton-hotel, da de i 2014 var på en tre dages tur til feriebyen Sopot i Polen for at se på en skraldevogn, som de var ved at indkøbe. Her nåede de at brænde 2000 kroner af i baren, inden det officielle program startede. I samme selskab fyrede en delegation på otte deltagere året efter 31.475 kroner af på restaurant MASH i København, da de var på vej til en tur til Letland.

Men den slags er det slut med nu. Efter stribevis af sager om kommunalt ejede forsyningsselskaber, der har brændt store summer af på rejser og middage, skal der nu udarbejdes et kodeks for god selskabsledelse. Her skal direktører og bestyrelsesformand bl.a. kunne læse, at når man tager på konference, ja, så overnatter man ikke på femstjernede hoteller og man køber ikke dyre drinks i baren på selskabet og dermed kundernes regning. Man viser tværtimod mådehold og ansvarlighed, og man lægger i øvrigt rejseudgifterne frem, så forbrugerne kan se, hvad deres penge går til.

Minister: Dårlig dømmekraft

Sådan var, med lidt andre ord, budskabet fra Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i Folketinget tirsdag. Her var der førstebehandling af et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, der skal stoppe frådseriet i de kommunalt ejede forsyningsselskaber, som i dag ikke er underlagt fælles regler. Og selv om DF ikke kunne samle flertal for sit forslag om et egentligt regelsæt, så er ministeren helt enig i, at der skal strammes op.

”Regeringen bakker fuldt ud op om intentionerne bag beslutningsforslaget. Forsyningsselskaberne bør udvise mådehold, når deres medarbejdere rejser udenlands. Der har de seneste par år været tilfælde af dårlig dømmekraft i forbindelse med rejser og repræsentation. Jeg ønsker ikke en forsyningssektor, hvor historier om manglende mådehold og faglig relevans i repræsentations- og rejseudgifter, dukker op med jævne mellemrum. Jeg ønsker derimod, at forsyningsselskaberne er bevidst om deres samfundsopgave, som er at forvalte forbrugernes penge,” sagde Lars Chr. Lilleholt i Folketinget.

“Jeg ønsker ikke en forsyningssektor, hvor historier om manglende mådehold og faglig relevans i repræsentations- og rejseudgifter, dukker op med jævne mellemrum”

Lars Christian Lilleholt (V), klima- og Energiminister
Direktøren for Hofor, Hovedstadens forsyningsselskab, deltog i 2015 i en konference i Las Vegas. Turen løb op i 48.000 kroner.

Branche og KL skal udarbejde kodeks

Regeringen mener imidlertid, at det vil være svært at administrere fælles regler med præcise beløbsgrænser, ligesom det vil kræve en dyr og besværlig kontrol. I stedet vil Klima- og Energiministeren nu sammen med Kommunernes Landsforening (KL) og brancheorganisationer udarbejde et kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaberne.

”I et sådant kodeks skal det bl.a. indgå, at det forventes af det enkelte selskab, at der udarbejdes principper for rejse- og repræsentationsudgifter som eksempelvis hotelophold, middage, rejser og lignende. Desuden skal det indgå, at hvert enkelt selskab offentligt forholder sig til og følger op på niveauet af rejse- og repræsentationsudgifter for deres selskab på en måde, der skaber øget synlighed og gennemsigtighed,” sagde Klima- og Energiminister i Folketinget.

DF: Et godt stykke af vejen

DFs kommunalordfører Susanne Eilersen, der har stået for beslutningsforslaget, er glad for ministerens udmelding, selv om hun gerne havde set, at regeringen var gået hele vejen og havde bakket op om DFs forslag om fælles retningslinjer og ekstern revision.

”Men det her er et godt stykke af vejen, så tak til ministeren for lydhørhed. Så må vi holde selskaberne op på det, hvis ikke de overholder det nye kodeks,” sagde Susanne Eilersen som afrunding på tirsdagens debat.

Ud over rejsefrådseriet er Dansk Folkeparti kritisk overfor forsyningsselskabernes udgifter til dyre sportsponsorater. Partiet kritiserer også, at direktører er blevet fyret efter misligholdelser i selskaber, uden at de er blevet stillet til ansvar. Flere har i stedet kunnet forlade jobbet med et gyldent håndtryk, hvilket DF finder er grotesk.