DF-forslag bliver virkelighed: Flertal vil give børn på asylcentre udgangsforbud

0
3030
Et natligt udgangsforbud skal forhindre, at mindreårige forlader asylcentre og tager på tyvetogter i nærliggende villakvarterer.

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti forhandler om muligheden for at forbyde mindreårige, uledsagede asylansøgere at forlade asylcentre om natten. Forslaget, som DF første gang fremsatte for et år siden, skal stoppe drenge, der tager på natlige tyvetogter

De render rundt i villakvarterer om natten og begår indbrud. Gadebørn fra Nordafrika, som er kommet til Danmark som uledsagede asylansøgere, har flere gange skabt overskrifter i lokale og landsdækkende medier efter natlige tyvetogter i villakvarterer tæt på asyl- og udrejsecentre.

Men nu skal det være slut. Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet forhandler lige nu om muligheden for at indføre et natligt udgangsforbud for uledsagede og mindreårige asylansøgere.

Allerede for et år siden fremsatte Dansk Folkeparti et forslag om et helt eller delvist udgangsforbud for asylansøgere under 18 år. Det blev dengang stemt ned af et flertal i Folketinget. Socialdemokratiet og regeringen var dog enig i intentionerne, men ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kunne et forbud være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Støjberg lovede dog, at ministeriet ville undersøge, hvad der er muligt indenfor konventionerne, og nu er embedsværket nået frem til en model med et natligt udgangsforbud.

”Vi stillede oprindeligt forslaget, fordi vi mener, at der skal mere styr på asylansøgerne. Dengang var der ikke flertal for et forbud, men nu er det regeringens opfattelse, at noget godt kan lade sig gøre indenfor konventionerne. Det er så det, vi diskuterer nu. Fokus er på de mindreårige, men vi ønsker at udgangsforbuddet kommer til at ramme så bredt som muligt, ” siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen til ditOverblik.

S: Børn skal være på deres værelse om natten

Socialdemokratiet bakker op om et udgangsforbud. Ifølge Berlingske har partiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye længe efterlyst, at der bliver grebet ind overfor, at uledsagede drenge og unge mænd fra ikke mindst Nordafrika uhindret kan forlade centrene.

”Søger et uledsaget barn asyl i Danmark, så er det helt naturligt, at staten må træde ind i rollen som forældre. Det indebærer også, at man som barn klokken et eller andet om aftenen skal være på sit værelse og ikke rende rundt i et eller andet villakvarter,” siger Tesfaye til Berlingske.

Støjberg siger en skriftlig kommentar til avisen at:

”Vi finder os simpelthen ikke i, at der er nogle personer, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Regeringen har derfor et klart fokus på hele tiden at sikre den bedst mulige kontrol af asylansøgerne”.

13-årige marokkaner pågrebet om natten efter villaindbrud

Berlingske fortæller om et ægtepar i Allerød, som blev udsat for et natligt indbrud fra en drengebande, der boede på det nu nedlagte Modtagecenter Gribskov. De fire drenge, hvoraf den ene var en kun 13-årig dreng fra Marokko, blev anholdt kort efter. Det viste sig, at det var anden gang indenfor 14 dage, at de samme drenge var blevet taget af politiet på et tyvetogt.

Når der er tale om mindreårige, kan politiet ikke sigte dem eller begære dem varetægtsfængslet. Asylcentrene har ikke hjemmel til at tilbageholde drengene fysisk.

Dansk Folkepartis forslag fra foråret 2018 kan læses her: 20171_b85_som_fremsat

Debatten i forbindelse med 1. behandlingen af forslaget i Folketinget kan læses her.