Sundhedsreform udløser behov for helt nyt udligningssystem

0
1732
Susanne Eilersen, kommunalordfører for Dansk Folkeparti.

DFs kommunalordfører Susanne Eilersen mener, at der er brug for en ny fordeling af de kommunale udligningskroner, hvis kommunerne skal kunne løfte flere sundhedsopgaver

Står det til Dansk Folkepartis kommunalordfører Susanne Eilersen, der også er viceborgmester i Fredericia Kommune, så bør regeringen hurtigst muligt sætte gang i arbejdet med at lave en gennemgribende reform af det kommunale udligningssystem.

Udligningssystemet omfordeler ca. 17 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner for at undgå, at der er for stor forskel mellem rige og fattige kommuner. Men systemet er ekstremt komplekst, og hvis regeringens udspil til sundhedsreform skal gennemføres, er der brug for en ny omfordeling af de kommunale kroner. Ellers vil mange kommuner ikke kunne løfte de ekstra opgaver, der følger med sundhedsreformen.

”Der er kommuner, som i forvejen er udfordret på demografi og bosætning. De har mange ældre og udsatte borgere og dermed flere, der trækker på sundhedsvæsenet. Disse kommuner vil ikke kunne løfte flere sundhedsopgaver, hvis ikke der bliver kigget på udligningssystemet,” siger Susanne Eilersen.

Komplekst system

Sundhedsreformen vil flytte opgaver fra sygehusene og ud i 21 lokale sundhedsfælleskaber. Her skal læger, sygeplejersker mv. tage sig af ukomplicerede behandlinger, som i dag ordnes på sygehuset. ”Hvad der ikke er svært, skal være nært,” som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykket det. Målet er 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 færre indlæggelser på sygehusene.

”Der er mange gode tanker i regeringens udspil, men hvis kommunerne skal kunne løfte opgaverne, så kræver det et nyt udligningssystem. Det nuværende system er simpelt hen så komplekst, at der nærmest ikke er nogen embedsmænd, der længere forstår det. Når man skruer på nogle enkelte parametre, så opstår der nogle uhensigtsmæssigheder, som man ikke havde tænkt over. Derfor er man nødt til at starte forfra,” siger Susanne Eilersen, og fortsætter:

Start med et blankt papir

“Jeg synes, at man skal gå i gang nu og starte med et helt blankt papir. Regeringen bør sætte nogle embedsmænd til at udtænke et nyt system med nye parametre, som tager højde for, at kommunerne skal løfte den her større opgave”.

Men det ligger i reformen, at de 21 sundhedsfællesskaber skal omfatte tre-fire kommuner. Dermed får de vel også flere muskler til at kunne løfte opgaven?

”Jo, men de kommuner, som skal arbejde sammen, har ofte de samme demografiske udfordringer. Derfor er der behov for nogle nye parametre”.

Men det er vel en kæmpe opgave at lave et nyt udligningssystem?

”Jo, men det er nødvendigt, og derfor bør regeringen også sætte arbejdet i gang nu, så det kan forhandles på plads i starten af næste valgperiode. Erfaringen har vist, at det ikke kan lade sig gøre at lave udligningssystemet om tæt på et valg (regeringen opgav en udligningsreform i foråret 2018, red.). Måske bliver det også nemmere denne gang, fordi der kommer flere pengene i puljen, når regionerne nedlægges,” siger Susanne Eilersen.

Borgmester: Yderst nødvendigt

DF-ordføreren står ikke alene med ønsket om en udligningsreform. Flere borgmestre har luftet samme ideer i kølvandet på lanceringen af sundhedsreformudspillet.

”Det er yderst nødvendigt. Hvis vi i Assens Kommune eksempelvis skal løfte en opgave, der koster 50 millioner kroner, så skal vi have 50 millioner kroner. Det er afgørende for, at vi kan lykkes med at løfte opgaverne,« sagde Assens borgmester Søren Steen Andersen (V) i sidste uge til Berlingske.

Læs også: Sygeplejersker, regionsrådsmedlemmer og DFere: Se hvad de mener om sundhedsreformen