DF før klimaforhandlinger: Forskning fremfor forbud

0
1994

Forskning i grønne alternativer er mere effektive end forbud, mener Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikel Dencker. Tirsdag præsenterer regeringen sit klimaudspil og DF går til forhandlingerne med “sund fornuft”, siger Mikkel Dencker

Det er forskning og ikke forbud, der skal redde kloden fra menneskeskabte klimaforandringer.  Det mener Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker, som går til forhandlingerne om regeringens kommende klimaplan med et ønske om flere penge til forskning i grønne alternativer.

I sidste uge lancerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en storstilet plan om at forbyde salget af nye benzin- og dieselbiler fra 2030. Mikkel Dencker kaldte på dagen planen for “alt for firkantet”, og det er samme tilgang han har til de kommende forhandlinger: At undgå firkantede forbuds-løsninger.

“Vi går til forhandlingerne med samme tilgang som vi plejer: at vi vil bare den sunde fornuft og jordforbindelsen. Det er især nødvendigt på klimaområdet, hvor tingene nogle gange kan blive lidt ekstreme og fanatiske. Der er brug for, at nogle går foran med den sunde fornuft,” siger Mikkel Dencker.

Sund fornuft er i følge DF-ordføreren det modsatte at vidtgående forslag som forbud mod kød og flytrafik.

Grønne løsninger bliver billigere

“For os er fokus, hvordan vi kommer videre med den grønne omstilling ved at forfine den grønne teknologi. Det gør vi ved at investere i forskning, for når først de grønne teknologier bliver billigere end de fossile, vælger forbrugerne de grønne løsninger,” siger Mikkel Dencker.

Han peger på energiaftalen, som regeringen indgik med alle Folketingets partier før sommerferien. Her fremgår det, at havvindmøller snart er så billige, at de kan opføres på markedsvilkår uden støtte.

“Det er et kæmpe fremskridt. Problemet er så, at strømmen ikke kan lagres. Det er en barriere, og det er noget af det, der skal forskes yderligere i,” siger Mikkel Dencker, som også mener at der skal forskes mere i andre alternativer til benzin- og dieseldrevne biler end el-biler.

“Jeg vil meget hellere bruge penge på forskning end på at fremme halvfærdige teknologier som el-biler, som nogle partier gerne vil tvinge igennem. Brintbiler kan være en bedre løsning. Teknologien findes, eneste barriere er prisen. Der bør forskes videre i at gøre teknologien billigere,” siger han.

“”Jeg vil meget hellere bruge penge på forskning end på at fremme halvfærdige teknologier som el-biler”

Mikkel Dencker, klimaordfører (DF)
FNs klimapanel IPCC præsenterede natten til mandag sin seneste klimarapport. I følge panelet kan klodens temperatur være steget med 1,5 grader allerede om 12 år og senest i 2052. Hvis stigningen skal holdes på 1,5 grader kræver det »hurtige, vidtrækkende og hidtil usete forandringer på alle samfundsområder,” lød budskabet. Foto: Jung Yeon-je / AFP / Scanpix

DF: Menneskeskabte klimaforandringer

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl understregede torsdag under åbningsdebatten i Folketinget, at han tror på at klimaforandringer er menneskeskabte. Det samme understreger Mikkel Dencker, efter at artikler i Politiken og Information i sommer stillede spørgsmålstegn ved DFs holdning til klimaet. Men han insisterer på, at der skal være plads til nuanceringer.

“Jeg synes det er bekymrende, at klimaet forandrer sig på grund af menneskelig aktivitet. Det skal der gøres noget ved. Men det mener jeg også vi gør, blandt andet med den energiaftale, der blev indgået før sommerferien,” siger Mikkel Dencker.

Er Dansk Folkeparti blevet misforstået i klimadebatten?

“Ja, det synes jeg. Jeg luftede på et tidspunkt det synspunkt, at nogle klimaforandringer skyldtes naturlig variation. Men debatten er så polariseret i dag, at der ikke plads til nuancer”.

Hvad synes du om målsætninger om for eksempelvis nedbringelse af CO-udledning?

“Jeg synes det kan være farligt at opstille firkantede målsætninger, for man risikerer at komme til at træffe nogle meget dyre beslutninger for at nå dem. Jeg tror faktisk, at målene bliver indfriet tidligere på grund af markedsudviklingen end fordi der opstilles politiske måltal. I løbet af de 6-7 år, jeg har været klima-og energiordfører, har jeg oplevet at de grønne teknologier er blevet meget billigere,” siger Mikkel Dencker.

Tror du det lykkes at få en bred klimaaftale?

“Ja, det tror jeg faktisk. Fronterne kan godt være trukket skarpt op, men jeg fornemmer, at der er en vis stræben efter en vis koncensus,” siger DFs klimaordfører.

Regeringen præsenterer sit udspil til klimaplan ved et pressemøde tirsdag.