Sundhedsansatte tør ikke kritisere Sundhedsplatformen

0
4689
Artiklen i Weekendavisen har overskriften "Tavshedsløftet". I artiklen fortæller en ansat i Region Hovedstadens Psykiatri, at "de positive fik ros og anerkendelse, mens kritikerne blev mobbet og frosset ud". Da nogle på et tidspunkt udtalte sig kritisk til pressen om Sundhedsplatformen, blev de udskammet til en morgenkonference, siger den ansatte, der optræder anonymt i Weekendavisen.

Kritikere af den skandaleramte it-system Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden og Region Sjælland bliver mødt med fyringstrusler og isolation, i følge Weekendavisen

Kritikere af it-systemet Sundhedsplatformen risikerer trusler om fyring, mundtlige advarsler og gruppe-pres. Det siger flere ansatte på sygehuse i Region Hovedstaden og Region Sjælland til Weekendavisen.

I en forsideartikel med overskriften ”Tavshedsløftet”, skriver avisen, at mange ansatte føler sig presset til at bakke op om Sundhedsplatformen, selv om Region Hovedstaden officielt har en åbenhedspolitik, hvor ”ingen skal frygte konsekvensen ved at stille spørgsmål eller pege på kritisable forhold”.

”Reelt har vi ikke ytringsfrihed som læger. Vi kan jo se, hvordan Region Hovedstaden uddeler mundkurve og slår ned på dem, der kritiserer Sundhedsplatformen. Man så noget lignende med kritikken af Akuttelefonen 1813, som der heller ikke blev lyttet til. Der er et eller andet i regionen, som gør, at man ikke vil tage imod kritik,” siger Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og speciallæge på Odense Universitetshospital, til Weekendavisen.

“Folk tør ikke stå frem”

Facebookgruppen ”Sundhedsplatformen? NEJ TAK!” har 5500 medlemmer. Den er stiftet af psykiateren Sten Oyre, som efter eget udsagn blev fyret, fordi han var kritisk overfor Sundhedsplatformen. Ifølge Sten Oyre er der kun få, der tør fortælle om deres oplevelser med Sundhedsplatformen offentligt af frygt for repressalier. Derfor er der billedforbud til foreningens møder, så medlemmer ikke risikerer noget.

”Så kan ingen bevise, hvem der deltager. Jeg tror simpelthen ikke, at folk tør stå frem og fortælle, hvor galt det står til,” siger han til Weekendavisen.

Foreningen Sundhedsplatformen? NEJ TAK! har dette profilbillede på sin facebookside, som har 5500 følgere.

Liberal Alliances medlem af Region Hovedstaden, Jakob Rosenberg, der er overlæge på Herlev Hospital, fortæller om læger, som blev kaldt til tjenstlig samtale, hvis de ytrede sig kritisk om Sundhedsplatformen. Han hører fra mange ansatte, som er bange for at miste deres job, hvis de er kritiske.

”De beretter om dels formelle samtaler med deres ledelse, men i høj grad også om uformelle stikpiller fra deres nærmeste leder om, at de nok hellere må holde mund med deres kritik. Det kan se ud som om hele regionens hospitalsvæsen nærmest er underlagt en nordkoreansk dyne af management by fear, så de ansatte makker ret,” skriver han i en e-mail til Weekendavisen.

“Det kan se ud som om hele regionens hospitalsvæsen nærmest er underlagt en nordkoreansk dyne af management by fear, så de ansatte makker ret”

Jakob Rosenberg, overlæge, medlem af Region Hovedstaden for Liberal Alliance, til Weekendavisen

Politikere skulle afstå fra kritik

Politisk kan det også få konsekvenser at være kritisk overfor Sundhedsplatformen. Det oplevede Konservative og Dansk Folkeparti under budgetforhandlingerne i Region Hovedstaden. Her blev de to partier i følge eget udsagn smidt ud af forhandlingerne af regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), fordi de ikke ville underskrive en aftale om at acceptere Sundhedsplatformen og afstå fra kritik.

“Sophie Hæstorp Andersen smed de konservative og Dansk Folkeparti ud, fordi vi ikke ville give en utvetydig kærlighedserklæring til Sundhedsplatformen og samtidig godtage en mundkurv, hvor vi ikke måtte kritisere den. Dette kraftige brud på vor ytringsfrihed kunne vi i DF ikke acceptere. Det er en helt uhørt binding, som begrænser demokratiets hensigter om at hvert parti selvfølgelig kan sige hvad de mener,” fortalte Dansk Folkepartis medlem af Region Hovedstadens sundhedsudvalg, Finn Rudaizky.

Patient døde efter fejlmedicinering

Sundhedsplatformen er et amerikansk udviklet it-system, som det foreløbig har kostet 2,8 milliarder kroner. Systemet blev taget i brug i 2016 men kører langtfra optimalt endnu, blandt andet er der store problemer med medicineringsmodulet, som i følge ansatte er meget vanskeligt at håndtere.

For nylig viste en indberetning fra fire overlæger på Roskilde Sygehus til Styrelsen for Patientsikkerhed, at flere alvorligt syge kræftpatienter er blevet fejlmedicineret på grund af Sundhedsplatformen. En af patienterne døde som følge af fejlmedicineringen, mens en anden fik forlænget sin behandling. I indberetningen skrev de fire overlæger:

“Sundhedsplatformen er i vores og andres øjne det største sikkerhedsmæssige problem, sundhedsvæsnet har stået over for i mange år”.

Koncerndirektør Jens Gordon Clausen, Region Hovedstaden, siger til Weekendavisen, at alle ansatte i regionen har ytringsfrihed.

“Vi insisterer på, at ledelsen har et ansvar for at skabe denne kultur,” siger han.

Læs også: Patienter har fået forkert medicin på grund af Sundhedsplatformen