Patienter har fået forkert medicin på grund af Sundhedsplatformen

0
4100
Sundhedsplatformen har udløst massiv kritik blandt lægerne og øvrigt sundhedspersonale.

Problemerne i det omstridte it-system Sundhedsplatformen kan have ført til dødsfald for alvorligt syge patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Styrelsen for Patientsikkerhed siger om omfanget af sager: “Vi har aldrig set noget lignende”

“Sundhedsplatformen er i vores og andres øjne det største sikkerhedsmæssige problem, sundhedsvæsnet har stået over for i mange år”.

Sådan skrev fire overlæger i april i en indberetning til Styrelsen for Patientsikkerhed. Indberetningen kom efter at 11 alvorligt syge kræftpatienter på Sjællands Universitetshospital havde fået mangelfuld medicinsk behandling på grund af regionens it-system, Sundhedsplatformen. Den ene af de 11 patienter døde og en anden fik forlænget sin behandling.

Beth Lilja, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, siger til Politiken, at det ikke er til at sige, om den afdøde patient ville have overlevet, hvis han havde fået sin medicin.

“Men han skulle have haft sin behandling. Det er dybt, dybt beklageligt, at han ikke har fået det, og at han dermed ikke har fået de chancer, han skulle have haft«, siger vicedirektøren.

Sagen er bare en af mange klager, som Region Sjælland og Region Hovedstaden har fået fra sundhedspersonale om det skandaleramte it-system Sundhedsplatformen. Politiken har fået aktindsigt i indberetningerne fra de to regioner, siden Sundhedsplatformen blev taget i brug i maj 2016. Sagerne viser, at systemet især giver problemer med medicinhåndtering, med indlæggelser og udskrivning, med henvisninger og med udskrivningsbreve.

“Vi har ikke noget fortilfælde. Vi har aldrig haft en lignende tilsynssag i forhold til et nyt it-system. Det gælder både problemets omfang og varigheden af problemløsningen,” siger Anette Lykke Petri, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, til Politiken.

Fortsætter og fortsætter

Medicinmodulet er i følge klagerne meget vanskeligt at håndtere, hvilket  har ført til forkerte doser. Modulet skulle blive forbedret i foråret 2019.

Henvisninger er et andet stort problem. Der er eksempler på forsvundne henvisninger. For eksempel døde en ældre mand med hjerteproblemer i 2016, uden at være blevet indkaldt, selv om han var blevet henvist til Herlev Hospital.

“Det særegne ved denne sag er, at det er en proces, der bare fortsætter, Der opstår problemer, så bliver de løst, og så opstår der nye problemer,” siger Anette Lykke Petri til Politiken.

Sundhedsplatformen har kostet 2,8 milliarder kroner og volder stadig store problemer. I Region Hovedstaden har Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti kritiseret systemet, og de to partier blev smidt ud af budgetforhandlingerne, fordi de ikke ville skrive under på erklæring om, at de står bag Sundhedsplatformen.

Læs også: DF og K smidt ud af budgetforhandlinger: Ville ikke sige god for Sundhedsplatformen