DF og K smidt ud af budgetforhandlinger: Ville ikke sige god for Sundhedsplatformen

0
3503
I foråret kom det ferm, at Rigshospitalet skal spare 122 millioner kroner. Besparelserne skyldes bl..a.. at der skal rettes op på fejl og mangler i Sundhedsplatformen. Foto: Rigshospitalet

Dansk Folkeparti og Konservative smidt ud af budgetforhandlingerne i Region Hovedstaden. De to partier ville ikke skrive under på erklæring om, at de står bag det skandaleramte it-system Sundhedsplatformen

Det skandaleramte it-system Sundhedsplatformen har sendt Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud af forhandlingerne om næste års budget i Region Hovedstaden.

Ifølge de to partier gjorde regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) en accept af Sundhedsplatformen til en betingelse for at være med i budgetforhandlingerne. Det ville de to partier ikke acceptere, og derfor røg de ud.

”Inden de egentlige forhandlinger gik i gang, blev det krævet at partierne for at deltage skulle acceptere og skrive under på en erklæring om, at vi accepterer, at regionens hospitaler skal køre videre med Sundhedsplatformen. Det ønsker vi ikke, og regionsrådsformanden ville ikke acceptere en blødere formulering om, at man skal se på sagen, hvis ikke de lovede forbedringer af systemet viser sig,” siger de konservatives Per Tærsbøl til Frederiksborg Amts Avis.

Regionsrådsformand: Useriøst og kontraproduktivt

Rregionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) siger i en pressemeddelelse, at hun er skuffet over at de to partier “ikke vil være med til at tage ansvar”:

”Men omvendt er jeg glad for, at et flertal nu sætter en klar retning for fremtiden, når det handler om Sundhedsplatformen. Vi er enige om, at det er useriøst og kontraproduktivt at fastholde, at vi bare kan skrotte det hele og starte forfra. Sundhedsplatformen er en enorm forandring og mere end bare et it-system. Den er vores svar på fremtidens digitale behov og muligheder, og det skal vi tage ansvar for at se til ende,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Se pressemeddelelse: Politisk flertal i Region Hovedstaden ønsker at bevare Sundhedsplatformen 

DF: Uhørt at skulle afstå fra kritik

Dansk Folkeparti stemte som det eneste parti imod, da Region Hovedstaden valgte det amerikansk udviklede it-system Sundhedsplatformen. Derfor finder partiets sundhedsordfører Finn Rudaizky det helt uhørt, at partiet skulle tvinges til at skrive under på en accept af Sundhedsplatformen og, ifølge ham, afstå fra at kritisere systemet. Et system, som indtil videre har kostet Region Hovedstaden og Region Sjælland 2,8 milliarder kroner og som har udløst massive problemer med forsinkelser, aflysninger og utilfredshed blandt sundhedspersonalet.

”Sophie Hæstorp Andersen smed de konservative og Dansk Folkeparti ud, fordi vi ikke ville give en utvetydig kærlighedserklæring til Sundhedsplatformen og samtidig godtage en mundkurv, hvor vi ikke måtte kritisere den. Dette kraftige brud på vor ytringsfrihed kunne vi i DF ikke acceptere. Det er en helt uhørt binding, som begrænser demokratiets hensigter om at hvert parti selvfølgelig kan sige hvad de mener,” siger Finn Rudaizky.

“Det er en helt uhørt binding, som begrænser demokratiets hensigter om at hvert parti selvfølgelig kan sig hvad de mener”

Finn Rudaizky (DF), regionsrådsmedlem

“Vi lytter til kritikken”

Flertallet siger en fælles aftale, at de ”lytter til og anerkender kritikken af Sundhedsplatformen”. Men de skyder samtidig muligheden for på et senere tidspunkt at droppe det omstridte it-system ned.

“Med denne aftale er et klart flertal enig om at tage ansvar og udvise lederskab. Og det gør man ved at sætte handling og penge bag ordene – ikke ved at skabe usikkerhed om fremtiden med urealistiske forventninger,” siger Sophie Hæstorp Andersen i pressemeddelelsen fra Region Hovedstaden, hvor det også fremgår, at der i sidste uge blev afsat 22 mio. kroner til forbedringer af Sundhedsplatformen.

Pistol for panden

DFs medlem af økonomiudvalget, Henrik Thorup, siger til Frederiksborg Amts Avis:

“Vi bliver sat en pistol for panden. DF har stemt imod indførelsen af Sundhedsplatformen, men vi har været loyale overfor den beslutning, som de andre partier har truffet. Men vi kan ikke skrive under på et brev, der siger, at vi står bag Sundhedsplatformen. Det kan vi ikke være med til. Vi vil ikke have sat en stol for døren, og vi opfatter det som at man vil give partierne mundkurv på,” siger han.

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), stillede i august en række spørgsmål til Sundhedsminister Elle Thrane Nørby (V) om Sundhedsplatformen. Blixt vil blandt andet have ministeren til at redegøre for, hvilke fordele borgerne vil have, hvis der kun er et it-system i sundhedsvæsenet.

Læs også: Politikere kræver svar om Sundhedsplatformen: Hvad vidste regionsrådsformand?

Læs også: Minister skal svare: Hvad vil det koste at skrotte Sundhedsplatformen?