DF: Find en løsning og åbn efterskoler og højskoler

0
1426
Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er på tide eleverne kommer tilbage på efterskoler og højskoler, mener DF’s sundhedsordfører Liselott Blixt.

Frustrationen er stor hos mange unge, som havde glædet sig til at komme på efterskole og højskole efter juleferien. Siden 16. december har skolerne været lukkede, og foreløbig er der ikke sat dato på, hvornår de må åbne igen.

Berlingske fortæller om en af de mange frustrerede elever. Det er 29-årige Marius Godballe, som skulle have været på Vallekilde Højskole for at lære om journalistik. Hans lejekontrakt udløb 1. januar 2021, og han er derfor nu nødt til at bo ved sin søster og står uden job. Sammen med 12.666 andre har han skrevet under på et borgerforslag om at undtage efterskoler og højskoler for nedlukningen.

Står det til Dansk Folkeparti skal skolerne da også have lov at lukke op nu. DF har længe efterspurgt beregninger på, hvad det ville betyde for samfundet at åbne højskoler og efterskoler.

”Vi har siden jul bedt myndighederne om konkrete beregninger for smitterisikoen ved at åbne efterskoler og højskoler, men vi har endnu ikke set dem. Vi synes, at nu bør man kigge på genåbning af efterskoler og højskoler, netop fordi de lever i et lukket miljø,” siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske.

Efterskolerne: Vi er klar

Hos Efterskoleforeningen erklærer man sig klar til at lukke op på en coronasikker måde. På efterskolerne.dk skriver foreningen, at det vil være muligt at åbne igen med stort fokus på test og ekstra rengøring og hygiejne. Efterskolerne har dette forslag:

  • Første dag efter genåbning: Alle elever skal fremvise en negativ test, når de kommer tilbage på efterskolen
  • De elever, der har behov for at tage hjem i weekenden, opfordres til at blive testet inden ankomst på efterskolen
  • Tilfælde af smitte blandt elever og medarbejdere håndteres i samarbejde med sundhedsmyndighederne, herunder mulighed for at få mobile testenheder ud på efterskolen
  • Medarbejdere testes ugentligt.

“For mange efterskoleelever er lige præcis dette skoleår et særligt år, de har ventet på længe, og som familier har sparet op til gennem længere tid. Det er et år, der ikke kommer tilbage. Eleverne er derfor ekstra hårdt ramt af coronanedlukningen,” skriver Efterskoleforeningen.