DF: Corona-forbrydelser skal straffes med udvisning

0
1630
DFs retsordfører Peter Skaarup under 1. behandlingen af lovforslaget, der skærper straffene for coronarelaterede forbrydelser. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil have skærpet ny lov, som giver dobbeltstraf for coronaforbrydelser. Udlændinge skal straffes med ubetinget udvisning, siger DFs retsordfører Peter Skaarup

Dansk Folkeparti bakker i det store og hele op om forslaget til en ny hastelov, som skærper straffene for corona-relaterede forbrydelser. Men på ét punkt vil DF have skærpet loven. DF vil have ubetinget udvisning for udlændinge, der begår coronaforbrydelser.

“Dansk Folkeparti finder misbrug af danskernes høje tillid til hinanden og myndighederne for at være så groft og uacceptabelt, at maksimale straffe er nødvendige at tage i brug, hvilket åbenlyst omfatter ubetinget udvisning af udenlandske kriminelle, der begår kriminalitet under dække af Corona-krisen. DF vil derfor stille ændringsforslag til regeringens forslag,” skriver DFs retsordfører Peter Skaarup i en kommentar til lovforslaget, som blev 1. behandlet i Folketinget torsdag.

Ifølge lovforslaget skal tyverier af f.eks. håndsprit og mundbind, tricktyverier og diverse coronarelaterede svindelnumre straffes dobbelt i forhold til normale strafniveauer. Der skal som minimum være fængselsstraf på 10 dage for tyverier, og strafniveauer skal firedobles, hvis der er tale om svindel mv. mod de hjælpepakker, som skal redde erhvervslivet gennem coronakrisen.

“De seneste uger har bragt flere eksempler på, at kriminelle udnytter den alvorlige og ekstraordinære situation, vi som land befinder os i, for deres egen vindings skyld. Der er bl.a. set eksempler på kriminalitet, som udnytter borgernes tillid til myndighederne. Det er helt centralt, at vi kommer disse former for kriminalitet til livs, da borgernes tillid er afgørende i en krisetid som den foreliggende,” hedder det i bemærkningerne til loven.

Tyveri af coronaværnemidler som mundbind og håndsprit skal straffes hårdere. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Rigspolitiet oplyser, at der siden 1. marts har været otte anmeldelser om tricktyverier, hvor tyven har udgivet sig for at være sundhedsperson eller lignende. Der har været 16 anmeldelser om forsøg på eller tyverier af værnemidler, og der har været 45 anmeldelser om forskellige former for coronabedragerier.

Se lovforslaget her: Skærpet straf for lovovertrædelser med baggrund i eller sammenhæng med covid-19

Som eksempler nævner Rigspolitiet disse sager:

> En dansktalende gerningsmand henvendte sig på en ældre kvindes bopæl. Han udgav sig for at være fra sundhedsvæsenet og oplyste, at han ville sikre sig, at der ikke var risiko for coronasmitte i kvindens hjem. Herefter førte gerningsmanden kvinden væk fra stuen, hvorefter han gennemsøgte stuen angiveligt efter værdier.

> Gerningsmænd havde skaffet sig adgang til en afdeling på Skejby Sygehus, men blev opdaget af nogle vagter. Den ene gerningsmand løb herefter væk fra gerningsstedet. Han havde nogle stjålne genstande på sig, da han råbte til vagten, at han ville stikke ham ned, hvis han kom nærmere. Der blev stjålet 27 beholdere med i alt 5,4 liter håndsprit samt to bærbare PC’er.

> En virksomhed blev vildledt til at betale 125.000 kr. via bankoverførsel i den tro, at man betalte for køb af mund-bind. I en anden sag blev en forurettet ringet op af en gerningsmand, der oplyste, at han var fra politiet. Gerningsmanden oplyste, at opkaldet vedrørte covid-19, og bad forurettede om at oplyse sit nem-id.

> Rigspolitiet oplever desuden en stigende tendens i oprettelsen af domænenavne in-deholdende ord som ”coronavirus”, ”coronasmitte”, ”COVID-19” samt lignende synonymer. Rigspolitiet vurderer, at mange nye websites enten er opsat med henblik på indtjening via reklamemidler eller med kriminelle hensigter.