Sverige: Mange ikke-svenskere blandt de coronasyge

0
5045
Informationsskilt på en husfacade i Stockholm, hvor der har været 18 nye virusdødsfald indenfor et døgn. Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix

Coronavirus har for alvor ramt Sverige med 18 døde alene i Stockholm over det sidste døgn. En særlig udfordring er, at mange syge ikke forstår svensk

Blandt de første femten i Stockholms-området, der døde efter at være blevet smittet med corona virus, var mindst seks somaliere. Det viste sig at være så kontroversielt, at myndighederne siden ikke har offentliggjort tal om udlændinge blandt de syge og døde i Sverige. Men kilder på de store hospitaler siger til den svenske avis Expressen, at mange af dem, der er indlagt med corona smitte, har en udenlandsk baggrund.

Det faktum har skabt stor debat i Sverige, hvor nogen tillader sig at sige, at nysvenskerne måske kunne gøre mere for at holde sig raske. Og rigtig mange skælder ud på den første gruppe, for i deres øjne er det naturligvis de etniske svenskere skyld, at de fremmede bliver syge. For eksempel fordi man ikke har leveret information om corona virus på alle de sprog, der tales i Sverige.

Svensken i tvivl

I forvejen er svenskerne i sjælden grad i tvivl om, hvorvidt de gør det rigtige i situationen. Man ser til Finland, hvor skolerne er begyndt at tage de mindste tilbage i klasserne. Og til Danmark, hvor man i mange svenskeres øjne gør ondt værre ved at spærre folk inde.

”Jeg er virkelig forbløffet over de lande, der nærmest spærrer folk inde. Det er som om de har glemt at tænke på og oplyse om, at coronaen er en typisk indendørsmitte ligesom alt, der smitter via luft. Det smitter altid meget mere i lukkede rum, mens smitterisikoen er meget lav udendørs,” siger Agnes Wold, professor i bakteriologi ved Sahlgrenska i Göteborg.

Myndighederne i Stockholm er klar til at hæve beredskabet til katastrofeniveau efter 18 nye virusdødsfald. Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix

Svenske eksperter er ganske delte. Nogle anklager myndighederne for at tillade den kontroversielle strategi, hvor så mange når at blive syge, at sygdommen reelt kvæles. Andre tror som Agnes Wold ar den bedste løsning er en frivillig løsning.

”Man ved at det altid fungerer bedre med frivillighed. For eksempel med vaccinationer – vi har en meget bedre dækning med mæslingevaccine i Sverige end i Italien, hvor det faktisk er obligatorisk. Vi har topværdier uden tvang, for tvang føder trods og slår tilbage,” siger Agnes Wold.

Regeringens egen politik stikker af i alle retninger. Samtidig med at de mange dødsfald i Stockholm har fået regeringen til at overveje at lukke helt ned i hovedstaden, så får eleverne i tredje g lov til at vende tilbage til klasserne for at gøre sig klar til deres studentereksamen.

Indgangen til akutmodtagelsen på Skånes Universitets Sjukhus i Malmø. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Migranternes virkelighed

Mange af ofrene i Stockholm kommer fra ghettoen Järva, hvor folk bor tæt. Det betyder også, at der er mange kunder til hvert supermarked og journalister fortæller om problemer med at holde afstand. Livsstilen er også en belastning, siger en anonym læge til avisen Expressen:

”Det er meget mere normalt at flere generationer bor sammen i samme lejlighed og derfor er de ældre mere udsatte for smitte. Dertil kommer at rygning er mere udbredt og at den almindelige sundhedstilstand er dårligere end hos ældre, indfødte svenskere.”

Og så er der det med, at de svenske myndigheder i manges øjne ikke har fortalt nok om sygdommen på migranternes sprog – ved tidligere lejligheder har de svenske myndigheder skrevet om for eksempel influenza på 26 sprog. Lokale ledere i Järva fortæller, at de har fået en læge, der kan tale somalisk, til at komme og fortælle om sygdommen i den lokale moske. Og derefter fortsatte de så med fredagsbønnen i fuld smitterisiko.