MORGEN: Sundhedsministeriet overhørte corona-advarsler | Partier efterlyser plan for Danmark efter corona-krisen

0
1782
DFs finansordfører Rene Christensen på vej for at stemme i Folketinget torsdag. DF er et af de partier, som lægger pres på regeringen for at få en plan for genåbning af Danmark efter coronakrisen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Partier efterlyser plan for Danmark efter corona-krisen

Dansk Folkeparti, Venstre og Radikale lægger pres på statsminister Mette Frederiksen for plan, som sikrer tryghed for borgerne

GENOPRETNING | Dansk Folkeparti, Venstre og Radikale lægger nu ifølge Berlingske et massivt pres på statsminister Mette Frederiksen (S). Partierne er bekymrede for, at Danmark risikerer en økonomisk krise, når samfundet på et tidspunkt åbner igen. Derfor kræver de forhandlinger allerede nu.

“Vi står i den største krise siden Anden Verdenskrig. Vi er simpelthen nødt til meget snart at se en plan for, hvordan man vil åbne samfundet igen, når det bliver relevant,” siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger, at man skal være varsom med at åbne Danmark for tidligt og bifalder regeringens hidtidige forsigtighedsprincip. Men han efterlyser, at der åbent lægges planer for Danmarks vej ud af krisen. Et arbejde, alle landets partiledere skal inddrages i.

“Når vi skal stå skulder ved skulder i nedlukningen, skal vi også i fællesskab prøve at få tingene åbnet igen,” siger han.

“Når vi skal stå skulder ved skulder i nedlukningen, skal vi også i fællesskab prøve at få tingene åbnet igen”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand, til Berlingske

Når det arbejde skal i gang, bør planen ikke brolægges med højere skatter, siger Thulesen Dahl, som også er skeptisk over for at finansiere klimaindsatsen med højere afgifter.

“Vi kan ikke lave hjælpepakker nu for så kort tid efter at komme med nye byrder til virksomhederne,” siger DF-formanden til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) interviewes på Christiansborg torsdag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Heunickes egne folk overhørte corona-advarsler. Blixt: Det ser ikke kønt ud

Sundhedsministeriet var selv repræsenteret på møder, hvor WHO advarede om coronavirussen. Alligevel kritiserede sundhedsminister Magnus Heunicke sin egen styrelse for ikke at have taget advarslerne alvorligt nok

ADVARSLER | Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har kritiseret Sundhedsstyrelsen for at have undervurderet advarsler om coronavirussen fra verdenssundhedsorganisationen WHO. Men i følge Ekstra Bladet har folk fra Heunickes egen ministerium selv været til stede på møder i starten af februar, “hvor WHO’s advarselslamper blinkede umisforståeligt”.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm beklagede tirsdag på et pressemøde, at han havde ‘undervurderet risikoen’ fra møderne i WHO. Men fra sundhedsminister Magnus Heunicke kom der ingen beklagelse. Han nøjedes med at “tage ansvaret som minister”, og i et P1-program tirsdag morgen kritiserede han Brostrøm ved at sige, at ”myndighederne burde have været bedre forberedt på pandemien”.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt siger til Ekstra Bladet, at det ikke ser kønt ud og at ‘noget tillid er brudt’.

“Det er ikke kønt, at der sidder to embedsfolk under sundhedsministeren selv på det her møde, når han så går ud og kritiserer Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm i klare vendinger,” siger Liselott Blixt til Ekstra Bladet.

“At han skælder Søren Brostrøm ud, er jo bare for at redde sig selv. Jeg havde taget hatten af for ham, hvis han sagde, at han selv og hans ministerium samt Sundhedsstyrelsen havde taget fejl og havde beklaget det,” siger Liselott Blixt.

Artiklen i Ekstra Bladet kan læses her

Danmark lukkede sine grænser forrige lørdag. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Udenlandske arbejdere kan rejse ind i Danmark uden karantæne

Ingen krav om coronakarantæne til udenlandsk arbejdskraft, der blot skal dokumentere, at de har et arbejde i Danmark

KARANTÆNE | Mens danskere sendes i karantæne i to uger, når de vender hjem fra ferie i udlandet, så kan udenlandske arbejdere rejse ind i Danmark uden nogen form for karantæne eller helbredstjek. Det skriver DR.dk.

Professor og virusforsker ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen advarer om, at det kan være med til at øge risikoen for coronasmitte i Danmark.

“Virus respekterer jo ikke om man er gæstearbejder eller dansk turist, der vender hjem. Der burde gælde de samme regler med hensyn til karantæne for udenlandske arbejdere som gælder for turister og andre,” siger han til DR.

Det er blandt andet byggearbejdere, der rejser ind og ud af landet uden karantæne. Firmaet Bravida, der er med til byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup, har via underleverandører flere byggearbejdere ansat fra Polen og Rumænien. Firmaet fortæller til DR, at man ikke har fået noget påbud fra myndighederne om de skal i karantæne.

I følge Byggeriets paraplyorganisation, BAT-Kartellet, anslås der lige nu at være 17.000 udenlandske byggefolk i Danmark,.

Læs mere på DR.dk her.

Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen

Kritikken hagler ned over kulturministeren

Kulturminister Joy Mogensen møder hård kritik fra højre og Venstre side i Folketinget for manglende opbakning til kulturlivet under coronakrisen

KULTUR & CORONA |”Det har vel aldrig været mere vigtigt at tale om kultur end lige netop nu? Skal en kulturminister gå under jorden, når der er krise? Vel tværtimod. En upassende bemærkning fra ministeren”.

Sådan skrev Pia Kjærsgaard torsdag på Twitter, og hun er bare én af mange, som kritiserer kulturminister Joy Mogensen (S) for ikke at tale kulturens sag under coronakrisen. Det er især én udtalelse fra Joy Mogensen, som har fået kritikken til at hagle ned over ministeren. Udtalelsen faldt torsdag i Berlingske, hvor flere kulturfolk kritiserede ministeren for at være usynlig og handlingslammet. Det fik Joy Mogensen til at sige:

“Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu” – og “det her er ikke en kulturkrise, men en samfundskrise”.

Artiklen i Berlingske torsdag med Joy Mogensens udtalelser, som vækker vrede blandt både politikere og kulturfolk.

Den konservative kulturordfører Birgitte Bergman kalder udtalelserne rystende:

“Det er lige nu, Joy Mogensen burde sparke døren til Statsministeriet ind og råbe: kulturkrise,” siger hun til Berlingske.

Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard erklærer sig “komplet uforstående” over ministerens retorik. De radikales Jens Rohde mener, at hun “fundamentalt har misforstået sin opgave” og Venstres Birgitte Bager siger, at “kulturlivet skriger på hjælp, og de får ikke engang et signal fra ministeren om, at de bliver set og hørt”.

Læs mere i Berlingske her.

TWITTER & FACEBOOK

Kristian Thulesen Dahl har besøgt Røde Kors’ callcenter i København, fortæller han på Twitter:

Morten Messerschmidt melder sig i koret af kritikere, der efterlyser en kulturminister, der mener noget kultur om coronakrisen:

DFs gruppeformand Peter Skaarup byder på Twitter velkommen til Alexander Søndergaard, som bliver leder af den nyoprettede Politisk Afdeling hos DF. Læs mere på ditoverblik her: Dansk Folkeparti styrker politikudviklingen på Christiansborg