“Det er langt ude, hvis S-borgmestre vil bryde loven”

0
3303
Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Det skal påtales og straffes, hvis socialdemokratiske borgmester gør alvor af truslen og ikke vil følge krav om håndtryk ved statsborgerskabs-ceremoni, mener Martin Henriksen (DF). Han opfordrer Socialdemokratiet ’til at få styr på deres folk’

Flere socialdemokratiske borgmestre truede henover weekenden med at bryde loven, hvis det bliver et krav, at udlændinge skal give hånd for at få dansk statsborgerskab.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg er på vej med lovforslaget for den kommende indfødsretsaftale, og her vil der stå, at håndtrykket skal være obligatorisk. Nægter man at give hånd af f.eks. religiøse årsager ved den kommunale ceremoni, som bliver en del af at få statsborgerskab, så ryger muligheden for at få statsborgerskab.

S-borgmester: Ingen får mig til at indberette nogen

Dét krav opfatter Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp, som et brud på religionsfriheden. Han afviser at kræve, at ansøgerne skal give hånd.

”Jeg håber, at folk giver hånden, men jeg vil aldrig kræve det, og der er ingen, der får mig til at indberette nogen,” siger han til Jyllands-Posten.

”Lovgivning i almindelighed skal man holde, men det her er et spørgsmål om religiøs symbolværdi. Det er helt ude i hampen. Der er intet sagligt i et krav om, at man trykker hånd,” siger Ole Bjørstorp.

Heller ikke Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) har tænkt sig at kræve at folk trykker hånd:

”Folketinget må holde sig for godt til at lovgive om den slags petitesser. Det er grinagtigt, man er ude på et skråplan,” siger han til Jyllands-Posten og fastslår at det er samvittighedsspørgsmål, så han har ikke tænkt sig at følge loven.

“Efter min bestemte mening kan man ikke gå ind og lovgive direkte om relationen mellem to mennesker. Der må grundlovens bestemmelser om religionsfrihed og personlig frihed veje tungest,” siger Steen Christiansen.

“Der er intet sagligt i et krav om, at man trykker hånd”

Ole Bjørstorp (S), borgmester, Ishøj

Martin Henriksen: Socialdemokratiet må få styr på deres folk

Martin Henriksen, udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti, er fortørnet over borgmestrenes udmelding:

”Nu er de tidligere strammere blandt vestegnsborgmestrene vendt på en tallerken. De lægger til op at bryde lovgivningen, og vil åbenbart skrotte forslaget om at gøre håndtrykket til en forudsætning for at opnå statsborgerskab. Socialdemokratiet må til at få styr på deres folk,” siger Martin Henriksen og fortsætter:

”Man kan få den mistanke, at Vestegnens S-borgmestre er blevet bange og ikke længere tør stå imod indvandringen, fordi de nu er blevet afhængige af muslimske stemmer for at blive valgt. Det er skræmmende, at der er Socialdemokratiske borgmestre, der mener at muslimske skikke skal have indflydelse på en ceremoni, der handler det at blive dansk statsborger. Det er virkelig langt ude, at der er borgmestre, der ikke vil følge bestemte love, fordi deres muslimske vælgere ikke bryder sig om det,” siger Martin Henriksen.

Hvis de gør alvor af truslen, skal det have konsekvenser, mener DF-ordføreren:

”Hvis de står fast på det, så bliver vi nødt til at finde ud af hvordan Folketinget skal sanktionere de pågældende borgmestre, for hvis de bryder loven med henvisning til at det krænker muslimernes eller islamisternes fine fornemmelser, så skal det naturligvis påtales og det skal straffes. Sådan må det nødvendigvis være,” siger Martin Henriksen.

“Det er virkelig langt ude, at der er borgmestre, der ikke vil følge bestemte love, fordi deres muslimske vælgere ikke bryder sig om det”

Martin Henriksen, DF

S-ordfører: Håndtryk er helt på sin plads

Socialdemokratiets indfødsretsordfører Astrid Krag har tidligere til ditOverblik sagt, at kravet om håndtryk ‘er helt på sin plads’:

“Når en kvindelig borgmester ved den officielle, lokale statsborgerskabsceremoni stikker hånden frem og ønsker tillykke med statsborgerskabet, så er det helt på sin plads at forvente, at den nye statsborger giver et håndtryk retur. Man har netop skrevet under på en erklæring om, at man respekterer det danske demokrati og grundlæggende danske værdier, og det indbefatter altså også ligestilling mellem kønnene og at kvinder kan være borgmestre på lige fod med mænd,” sagde Astrid Krag.

Læs også: DF-forslag bliver til lov: Minister vil lovgive om håndtryk