DF-forslag bliver til lov: Minister vil lovgive om håndtryk

0
4198
Alt for mange hårde kriminelle får, ifølge DF, det famøse statsborgerskabs-håndtryk.

Dansk Folkeparti forsøgte i juni at få skrevet krav om håndtryk for statsborgerskab ind i den nye indfødsretsaftale. Nu kommer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) med lovforslag

I juni var de andre partier ikke klar, men nu bliver Dansk Folkepartis forslag snart til lov: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er på vej med et lovforslag, som præciserer, at der skal gives hånd til borgmesteren ved den ceremoni, som fremover bliver en del af at få dansk statsborgerskab.

”Det er vi tilfredse med, for det var præcis det vi bad om. Nu skal vi naturligvis se det endelige lovforslag, men det ser fornuftigt ud,” siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen.

Respekt for danske værdier

Dansk Folkeparti forsøgte at få skrevet håndtrykket ind i den indfødsretsaftale, som regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik lige før sommerferien. Det var der ikke politisk opbakning til på det tidspunkt. I stedet blev det til en formulering om, at de kommende statsborgere ved ceremonien skal ”udvise respekt for danske værdier og optræde respektfuldt over for repræsentanter for myndighederne”.

Men siden har alle aftale-partiernes ordfører sagt, at håndtrykket er en del af ceremonien, og at man ikke skal kunne få statsborgerskab, hvis man nægter at give hånd.

Og nu bliver det altså præciseret i det lovforslag, som udmønter den nye indfødsretsaftale. Her vil det ifølge Jyllands-Posten fremgå at:

”…en eller flere repræsentanter fra kommunen i forbindelse med ceremonien, mødes ansigt til ansigt med deltagerne og trykker dem i hånden (udveksler håndtryk)”.

Martin Henriksen: De andre partier var ikke klar

Martin Henriksen, hvorfor lykkedes det ikke at få skrevet håndtrykket ind i indfødsretsaftalen allerede i juni, når partierne bag nu er enige om, at det skal være obligatorisk?

”Vi havde en drøftelse og de andre partier kunne godt se vores pointe, men ville gerne have tid til at tænke over vores forslag. Jeg tror de havde behov for at drøfte det internt med deres folketingsgrupper og med folk i deres bagland,” siger DFs udlændingeordfører – og tilføjer:

”Det behov har vi ikke i Dansk Folkeparti, for i den slags spørgsmål ved jeg allerede på forhånd hvordan folketingsgruppen og vores bagland ser på sagen. På værdiområdet er vores linje jo ret klar i forhold til de andre partier”.

Minister: Skal vise, at man tager Danmark til sig

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forklarede lørdag i Jyllands-Posten,at håndtrykket skal vise, at man som ny statsborger “tager Danmark til sig”:

“Det er en symbolsk handling, at man gør det med alt hvad det indebærer – herunder ligestilling mellem kønnene. Håndtrykket er et spørgsmål om, at sådan hilser vi nu engang på hinanden. Derfor hører det til,” siger hun.

Der har i Danmark været flere sager om muslimer, som har nægtet at give hånd. I 2016 var der eksempelvis en muslimsk pædagogstuderende i praktik på en skole i Odense, som nægtede at give hånd til kvinder. Der er også muslimske kvinder, som ikke vil give hånd til mænd.

”Man vil kunne finde de mest hardcore islamister, som vil kunne opfylde alle formelle krav til et statsborgerskab, men som vil nægte at give hånd. De skal ikke kunne få statsborgerskab,” siger Martin Henriksen.

“En eller flere repræsentanter fra kommunen i forbindelse med ceremonien, mødes ansigt til ansigt med deltagerne og trykker dem i hånden”

Fra det kommende lovforslag om den nye indfødsretsaftale

Læs også: “Det er langt ude, hvis S-borgmestre vil bryde loven”