Den tyske pave dækkede selv over sexmisbrug

0
2577
Den tyske pave Benedikt, som gik på pension i 2013.

Sagerne om sexmisbrug i den katolske kirke har nu nået de øverste lag i Vatikanet. Den tidligere pave Benedikt XVI skal have dækket over en nær medarbejder, der havde hjulpet ham til at blive valgt

Siden 2013 har den tyske pave med det borgerlige navn Ratzinger været på pension. I årene inden da skal han og hans nære medarbejder og sekretær, Georg Gänzwein, have dækket over en anden tysker i Vatikanet, der nu står tiltalt for at have forbrudt sig seksuelt mod mindst to andre mænd. Den mistænkte var afgørende med at få den konservative Ratzinger valgt som pave ved at samle de konservative kardinaler.

En ny film, der kommer i tyske biografer i denne uge, samler historien op og får megen omtale i de tyske medier. Den anklagede tyske prælat er nu hjemme i Tyskland og er fritaget for tjeneste, mens undersøgelserne fortsætter. En af dem, han skal have misbrugt, har samlet nok materiale mod ham til at kunne få startet en egentlig straffesag selv efter Vatikanets regler.

Filmen tegner under titlen ”Troens forsvarer” et portræt af pave Benedikt XVI som en mand, der var mere optaget af kirkens dogmer end at få ryddet op i de mange sager om sexmisbrug. Og netop denne sag, der ifølge tyske medier bogstavelig foregik få meter fra pavens egne gemakker, fortsatte over flere år. Både paven og hans sekretær skal ifølge interne dokumenter have kendt til sagen i mindst syv år.

Selvom pave Benedikt nu – meget usædvanligt for en pave – er gået på pension, er han stadig aktiv. Han har seneste i år selv skrevet om misbrug i den katolske kirke. Han ser det som en troskrise og noget som han giver 68-generationen og den tids mere åbne seksualmoral skylden for.