De fleste udenlandske bandemedlemmer slipper for udvisning

0
2478
Arkivfoto

Kun 12 procent af bandemedlemmer med udenlandsk statsborgerskab er blevet udvist, viser nye tal. Det er en retspolitisk skandale, mener DFs retsordfører Peter Skaarup

De er involveret i bandekriminalitet og har udenlandsk statsborgerskab. Alligevel slipper langt de fleste udenlandske bandemedlemmer fra at blive udvist af Danmark. Det viser nye tal, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har indhentet fra Rigspolitiet.

I alt har Rigspolitiet registeret 156 bandemedlemmer med udenlandsk statsborgerskab. Af disse har kun 20 – svarende til 12 procent –  fået indrejseforbud, dvs. at de er udvist. Fire gange så mange – 82 personer – er sluppet med en betinget udvisning. Det vil sige, at de i forbindelse med en dom har fået en advarsel om, at de kan blive udvist, hvis de straffes igen.

Retspolitisk skandale

Tallene fremgår af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup. Sidstnævnte betegner tallene som en retspolitisk skandale:

“De her tal taler sit tydelige sprog. Alt, alt, alt for få bandemedlemmer bliver udvist fra Danmark. At kun 20 ud af 156 bandemedlemmer er blevet udvist, er en retspolitisk skandale uden lige,” siger Peter Skaarup til ditOverblik.

“Alt, alt, alt for få bandemedlemmer bliver udvist fra Danmark”

Peter Skaarup , retsordfører (DF)
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er forarget over, at så mange udenlandske bandemedlemmer slipper med en advarsel om udvisning. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mattias Tesfaye har tidligere tilkendegivet, at han mener, at udlændinge, der begår bandekriminalitet, skal udvises:

“Jeg vil gerne understrege, at det er regeringens klare holdning, at kriminelle udlændinge, herunder bandemedlemmer, som misbruger deres ophold i Danmark til at begå kriminalitet, ikke har noget at gøre i det danske samfund. Det skal have mærkbare konsekvenser, hvis man vælger at følge en kriminel løbebane, og det er derfor også regeringens holdning, at kriminelle udlændinge skal udvises i videst
muligt omfang,” skrev Mattias Tesfaye den 1. marts i et svar til Peter Skaarup – læs her

Skaarup: Dybt skuffende

På den baggrund vil Peter Skaarup nu bede ministeren forklarer, hvordan hans udtalelser hænger sammen med den faktiske virkelighed.

“Jeg synes, at det er her svar med al sin tydelighed viser, at vi er alt for blødsødne overfor bandemedlemmer. De skal udvises og hjem straks de bliver dømt. Men det gør og vil regeringen ikke være med til. Det er dybt skuffende,” siger Peter Skaarup.

I alt var 1239 personer pr. 23. marts registeret som rockere eller bandemedlemmer, i følge  opgørelsen fra Rigspolitiet, der er baseret på en samkøring af oplysninger fra Politiets Efterforskningsstøttedatabase og Det Centrale Personregister. 156 af disse er udenlandske statsborgere, svarende til hver ottende bandemedlem.