Kontrol i lufthavn afslører massiv snyd med sociale ydelser blandt ikke-vestlige indvandrere

0
4220
Arkivfoto

Størstedelen af dem, der mistænkes for at rejse på udlandsferie, selv om de får sociale ydelser, er personer fra MENAPT-lande, dvs. Mellemøsten, Nordafrika, Tyrkiet og Pakistan. Det viser et svar fra Beskæftigelsesministeriet til Pia Kjærsgaard

Størstedelen af de passagerer i Københavns Lufthavn, som mistænkes for at snyde med sociale ydelser, når de rejser på ferie til udlandet, er personer med ikke-vestlig baggrund.

Det viser et svar fra fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) til Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard.

I perioden 1. juni til 24. oktober 2021 har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) gennemført 23 kontroltilsyn i Københavns Lufthavn. Her blev 585 personer, der modtager skatteyderbetalt kontanthjælp, integrationsydelse eller andre sociale ydelser, udtaget til yderligere kontrol. Af disse blev 388 indberettet til deres a-kasse og kommunen. Her skal man nu skal afgøre, om de er rejst på ferie i strid med reglerne.

”Den yderligere kontrol har ført til, at 388 af de 585 personer er blevet indberettet til henholdsvis a-kasser og kommuner, da STAR i deres kontrol ikke har kunnet påvise, at de havde meldt ferie til a-kassen eller kommunen,” står der i svaret fra beskæftigelsesministeren til Pia Kjærsgaard.

Flest fra MENAPT-lande

Ud af 388 personer var de 218 indvandrere fra ikke-vestlige lande. 71 var efterkommere fra ikke-vestlige lande. I resten af gruppen havde 77 personer dansk oprindelse. 20 var indvandrere fra vestlige lande.

Tabel fra Beskæftigelsesministerens svar til Pia Kjærsgaard.

I gruppen af ”ikke-vestlige indvandrere” kom langt de fleste fra de såkaldte MENAPT-lande, dvs. Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Tyrkiet. 190 indvandrere og 65 efterkommerne fra ikke-vestlige lande var således fra MENAPT-lande. Kun 34 var fra andre ikke-vestlige lande.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering understreger i svaret, at man ved kontrollen i lufthavnen ikke har kunnet afgøre, om de pågældende har overtrådte reglerne og nu skal tilbagebetale ydelser.

”STAR kan ikke vurdere, om de indberettede har handlet i strid med reglerne. Det vil blive afgjort i efterfølgende sagsbehandling i a-kasser og kommune,” står der i svaret.

“Jeg bliver så edderspændt rasende, hver gang det endnu engang påvises, at ikke-vestlig indvandrere – eller rettere folk fra MENAPT landene – snyder så det driver,” skriver Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard på Facebook. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaard: Jeg bliver så edderspændt rasende

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye skriver i en kommentar, at ”det er helt og aldeles uacceptabelt, når nogen snyder med deres sociale ydelser”:

”Det er underminerende for sammenhængskraften i vores samfund. Det er kommunernes og a-kassernes opgave, at oplyse og kontrollere, at borgere på ydelser selvfølgelig stå til rådighed for det danske arbejdsmarked,” skriver Mattias Tesfaye.

Pia Kjærsgaard skriver på Facebook, at indvandreres snyderi med offentlige ydelser gør hende rasende:

“Jeg bliver så edderspændt rasende, hver gang det endnu engang påvises, at ikke-vestlig indvandrere – eller rettere folk fra MENAPT landene – snyder så det driver! De fylder negativt i nærmest enhver form for statistik. Hvem sagde berigelse?,” skriver Pia Kjærsgaard på Facebook.

Svaret med beskæftigelsesministeren kan læses her