De blev studenter i Danmark – nu er de sigtet i terrorsag

0
2073
Seks af de sigtede ankommer til retten i Holbæk, hvor de tirsdg fik forlænget deres varetægtsfængsling. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Nye oplysninger om de sigtede i den store terrorsag fra Holbæk. Seks af de sigtede fik tirsdag forlænget deres fængsling

Seks personer fik tirsdag forlænget deres varetægtsfængsling i den store terrorsag, hvor i alt 13 personer er fængslede for at planlægge eller medvirke til at planlægge et eller flere terrorangreb med et “militant islamisk motiv” i Danmark eller Tyskland.

Samtidig bringer medierne nye oplysninger om de terrorsigtede, hvoraf flere er i familie og er kommet til Danmark fra bl.a. Syrien og Irak.

BT kan således fortælle, at to af de fængslede kvinder blev studenter i Danmark hhv. 2018 og 2011. Sidstnævnte er en nu 30-årig kvinde med irakiske rødder, som blev anholdt sammen med sin mand, en 33-årig mand med syriske rødder.

I følge BT kom kvinden til Danmark fra Irak med sin mor. Hun voksede op i Tølløse på midtsjælland og drømte om at blive læge. Kort inde i gymnasietiden begyndte hun at dække sit hår med tørklæde, og bare et år efter gymnasietiden blev hun gift. Siden er hun tilsyneladende blevet stadig mere radikaliseret.

De seks personer, der tirsdag fik forlænget deres varetægtsfængsling, udløber. blev anholdt i en storstilet aktion i blandt andet Holbæk. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Den 2. juli 2014 lagde hun således et billede på Facebook, der forestillede et blafrende sort flag foran et grønt verdenskort. Dét flag er i følge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp et Islamisk Stat-flag. Flaget blev lagt på bare få dage efter at den nu dræbte IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi udråbte et islamisk kalifat.

“Det forklarer nok timingen,” siger Magnus Ranstorp til BT.

Året efter postede hun et foto af en løve og en løveunge. Det billede kan i følge Ranstorp også være et IS-symbol.

Den 30-årige kvindes søster er også fængslet i terrorsagen, og i følge BT deler kvindens mand efternavn med fire andre mistænkte i sagen.

Kvinden og seks andre er foreløbig varetægtsfængslet frem til 2. marts. De øvrige seks terrorsigtede fik tirsdag forlænget deres fængsling til 17. marts.

Læs også:

TV2: Sigtede i terrorsag er syriske flygtninge

Syriske brødre hovedmistænkte i terrorsag: Politiet fandt kemikalier og IS-flag