Messerschmidt: Send epidemiloven til folkeafstemning

0
2673
Epidemiloven skulle have været vedtaget tirsdag i Folketinget, men blev afstemningen blev udsat af tekniske grunde. Imens var der demonstration mod epidemiloven på Christiansborg Slotsplads. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Epidemiloven er et historisk indgreb i den personlige frihed, og derfor skal danskerne spørges, mener DFs næstformand Morten Messerschmidt

Dansk Folkeparti kommer nu med et opsigtsvækkende forslag om den kommende epidemilov, som et flertal i Folketinget er på vej til at vedtage. Står det til DF, skal loven sendes til en folkeafstemning, der skal finde sted den 15. september 2021.

”Det er en meget, meget voldsom lov. Naturligvis skal der være en lov, der håndterer situationer, hvor Danmark bliver ramt af epidemier, men her mener vi, at man er gået langt ud over det, der er nødvendigt. Derfor vil vi gerne have, at danskerne bliver spurgt,” siger DFs næstformand Morten Messerschmidt i en video på sin facebookside.

Morten Messerschmidts facebookvideo kan ses her

Tryghed vs. personlig frihed

Morten Messerschmidt betegner loven som en af de mest indgribende, Folketinget har vedtaget i nyere tid, blandt andet fordi den vil kunne pålægge virksomheder og foreninger at indsamle personfølsomme data om kunder og medlemmer. Sundhedsstyrelsen har advaret mod flere af de indgribende tiltag, og derfor mener Morten Messerscmidt, at det er nødvendigt med en folkeafstemning.

“Det er en klassisk debat, hvor man må afveje behovet for tryghed for epidemier i forhold til individuelle frihedsrettigheder. Vi mener, at skellet er lagt skævt. Derfor foreslår vi, at når loven vedtages, vedtages det samtidig at afholde en folkeafstemning,” siger Morten Messerschmidt.

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt under møde i Folketingssalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Støttepartier i kovending

Forslaget om en folkeafstemning kommer efter, at regeringens støttepartier er vendt rundt på en tallerken og alligevel ikke vil kræve en genforhandling af epidemiloven til efteråret. Mandag var der ellers flertal for et krav om genforhandling, men tirsdag morgen trak SF, Enhedslisten og Radikale Venstre sin støtte til et borgerligt ændringsforslag, som ville pålægge regeringen at revidere epidemiloven senest 15. oktober. I stedet er støttepartierne gået med til en model, hvor loven blot skal evalueres.

”Når regeringen ikke vil forpligte sig til at revidere den her ekstremt indgribende lov, så bliver vi nødt til at tage det ultima greb i brug. Epidemiloven er et historisk indgreb i den personlige frihed, og det kræver folkelig opbakning,” siger Morten Messerschmidt til BT.

Han mener at en folkeafstemning er velegnet, fordi hele loven så vil blive genstand for en grundig debat.

”Så kan regeringen ikke kunne gå og putte med tingene, sådan som de har gjort i fire måneder med et notat, som viser, at Sundhedsstyrelsen er meget skeptisk overfor loven. I stedet kan vi få vendt hver en paragraf,” siger DF-næstformanden.

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Frie Grønne er de eneste partier, som vil stemme imod den nye epidemilov.

Læs også:

DF stemmer imod: Ny epidemilov er fyldt med tvang