Blå partier: Regeringen vil ikke lytte til andre end sig selv

0
1029
Justitsminister Nick Hækkerup (S) bad de borgerlige partier om at locke af mødet om genåbningen tirsdag aften. "Vi blev smidt ud," siger flere blå partiledere. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Genåbningsforhandlingerne var en magtdemonstration fra regeringen, siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. I følge DF-formanden og andre blå partiledere blev de smidt ud af forhandlingerne, fordi de ville noget andet end regeringen

En ren skueproces. Sådan betegner Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl de forhandlinger om genåbning af Danmark, som mandag aften førte til, at blå blok forlod forhandlingerne. I følge de blå partiledere blev de regulært smidt ud.

“Vi fik en runde, hvor vi kom med politiske ønsker. Efter vi var færdig med en runde, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at han gerne ville have, at vi loggede af,” sagde Kristian Thulesen Dahl mandag aften til Ritzau.

Ellemann: Et diktat

Samme beskrivelse har Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen:

“Alle, der ville noget som helst mere eller andet end regeringen, de måtte forlade mødet. Det er ikke en forhandling. Det er et diktat,” sagde Jakob Ellemann-Jensen til TV2 News.

I følge partilederne bestod mødet af fire timers teknisk gennemgang fra myndighedernes embedsfolk. Derefter kom partierne med deres ønsker, men så blev de blå partier altså bedt om logge af mødet, der foregik digitalt. Regeringen ønskede ikke at gå videre end de anbefalinger, som eksperterne er kommet med. Anbefalinger, der bl.a. indebærer begrænsede geografiske åbninger for grundskolernes ældste klasser, gymnasier og efterskoler og højskoler.

“En magtdemonstration af regeringen”

Kristian Thulesen Dahl skriver på Facebook, at der ikke var tale om forhandlinger:

”Regeringen ville ikke lytte til andre end sig selv. DF spurgte ellers til muligheden for at åbne efterskoler og højskoler. Via corona-frie “bobler”.

Vi spurgte også til muligheden for, at man i kommuner med lav smitte kunne lade børnene komme i skole noget af tiden. På skift. Ingen urimelige krav synes jeg!

Men vi blev bedt om at gå. En magtdemonstration af regeringen.

Og trist for Danmark at vi har en statsminister, der ikke vil lytte til andre end sig selv. Vi burde løse disse ting i fællesskab!!,” skriver DF-formanden.

“Trist for Danmark at vi har en statsminister, der ikke vil lytte til andre end sig selv”Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, på Facebook.

Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Socialdemokrat: “Besynderligt”

Regeringen fortsatte derefter genåbningsforhandlingerne med sine støttepartier. Siden har adskillige socialdemokratiske politikere været ude og afvise de borgerlige partiers beskrivelse af forløbet. På Twitter og Facewbook beskylder socialdemokratiske folketingsmedlemmer de borgerlige partier for at være uansvarlige, fordi de ville gå længere end ekspernes anbefalinger.

”Det virker altså lidt besynderligt, hvis det for jer handler om at der ‘skal gives noget i forhandlingerne’. Der er ingen partipolitisk tilfredsstillelse i at følge eksperternes råd. Skulle vi ikke diskutere, hvad der er forsvarligt i stedet for?,” skriver eksempelvis Jens Joel (S), der er formand for Finansudvalget, på Twitter.