Danskerne bakker op om klimamål – men synes de er urealistiske

0
2366
Mai Villadsen (EL), Anne Paulian (S), Morten Østergaard (R), Ida Auken (R), Jacob Mark (SF), klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og Signe Munk (SF) møder pressen i forbindelse med et møde tirsdag eftermiddag på Amager Strandpark, hvor dræftelserne om en ny klimalov blev startet op. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Meningsmåling viser, at syv ud af ti danskere bakker op om regeringens 70%-målsætning om CO2-reduktion. Men et flertal tror ikke, at målene er realistiske. Hver tredje vælger synes, at klimahysteriet er gået over gevind

Selv om et stort flertal af danskerne bakker regeringens ambitiøse klimaplaner op, så tror et flertal ikke på, at de er realistiske.

Det viser en meningsmåling fra Kantar Gallup, som Berlingske offentliggør.

Regeringen og rød blok har en målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, i forhold til niveauet i 1990. Det synes hele 70 procent af danskerne er en god ide, ifølge målingen, som 1016 personer har deltaget i.

Til gengæld svarer 55 procent, at de anser det for meget urealistisk eller forholdsvis urealistisk at nå det ambitiøse 70 procents mål

Blandt rød bloks vælgere er det dog et flertal – 52 procent – der finder planerne realistiske. Men i blå blok er tiltroen meget lille. Her svarer 73 procent, at de mener at målsætningen er meget eller forholdsvis urealistisk. Kun 16 procent af blå bloks vælgere tror, at det kan lade sig gøre at mindske CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

Hver tredje vælger: Klimahysteri er gået over gevind

Samtidig viser en anden undersøgelse, at cirka hver tredje vælger mener, at det er ligegyldigt, hvad vi gør for klimaet i Danmark, og at ”klimahysteriet er gået over gevind”.

Det er Mandag Morgen, der har lavet denne undersøgelse i samarbejde med professor Jørgen Goul Andersen fra Statskundskab på Aalborg Universitet.

5800 vælgere har svaret på spørgsmål om holdninger, værdier og adfærd lige efter folketingsvalget. Og tendensen er klar: Jo yngre, jo mere rød og jo højere uddannet vælgerne er, jo større er sandsynligheden for, at de mener, at klimakampen nytter.

Jo ældre, jo mere blå og jo kortere uddannet, jo større er sandsynligheden for, at svarpersonerne mener, at klimahysteriet er gået for langt.

Blandt de plus 66-årige mener 47,5 procent, at det er helt eller delvist ligegyldigt, hvad vi gør i Danmark – 32,3 procent er helt eller delvist uenige. Blandt de yngste vælgere på 18-19 år er det omvendt mere end halvdelen – 53,9 procent – som mener, at Danmark kan gøre en forskel.

Nogenlunde samme spørgsmål er også stillet i Kantar Gallup-målingen. Her er folk blevet spurgt, om de mener at dansk enegang nytter, selv om den danske CO2-udledning kun udgør en lille del (0,1 procent) af verdens samlede CO2-udledning. Hos rød blok mener 66 procent af dansk enegang nytter. Hos blå blok er det kun 27 procent.