Corona-virus: Tysker smitter tysker

0
3001
Kliniken i Schwabing ved München, hvor det første tyske tilfælde af coronavirus blev opdaget tidligere på ugen. Foto: REUTERS/Ayhan Uyanik

I Bayern er en far indlagt sammen med sit barn. Det første kendte tilfælde af en europæer, der blevet smittet med corona-virus af en, der ikke har været i Kina.

De tyske læger går ud fra at hele familien er smittet. Alle er indlagt i isolation og foreløbig har test vist, at faderen og det ældste barn på fem år er smittet. De tre andre i familien har symptomer, der svarer til en influenza, men lægerne har ikke deres prøvesvar endnu.

Faderen blev smittet af en kvindelig kollega i firmaet Webasto, inden han smittede sin egen familie. Kvinden var rejst fra Kina til Tyskland for at være med til et seminar hos underleverandøren til bilindustrien. Hun siges ikke at have haft symptomer, men blev først syg efter hun vendte hjem til Shanghai.

Ved mødet blev også fire andre kolleger smittet. De meldes alle i bedring, men bliver overvåget nøje. Myndighederne håber at finde ud, hvor længe de syge selv kan smitte efter at deres symptomer er væk.

De mange kontakter mellem tyske og kinesiske virksomheder gør Tyskland ekstra sårbar. Fredag eftermiddag kendte tyskerne til i alt seks tilfælde, men mange andre undersøges. Alene i Bayern er myndighederne ved at opspore mere end 100 personer, der har været i kontakt med den hårdt ramte familie og med firmaet Webasto.

Alle de berørte får besked på at blive hjemme og måle deres temperatur løbende. Myndighederne ringer løbende til dem for at høre, om de viser symptomer

Slap ud af Kina

Det at sygdommen for alvor har fået fat udenfor Kina var også afgørende for verdenssundhedsorganisationen WHO, da man i går meddelte, at sygdommen nu udgør en global nødsituation. Beslutningen blev efter sigende truffet af en næsten enstemmig ledelse. Og netop spredningen gør det til en så alvorlig sag.

Præsidenten for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, understregede, at det ikke var de mange syge i Kina, der udløste WHO’s reaktion. Derimod var udbredelsen af virus i andre lande afgørende. ”Vi har set mange tilfælde udenfor Kina,” fastslog han.