Brexit truer i horisonten

0
1638
Premierminister Theresa May under en tale i Parlamentet tirsdag. Foto HO / various sources / AFP / Scanpix

Med godt seks uger til dagen, hvor Storbritannien skal forlade EU, stiger chancen for at Brexit bliver udskudt. Fortalerne for Brexit føler sig snydt af regeringen

Det var en af premierminister Theresa Mays nærmeste medarbejdere, der kom til at tale over sig. Siddende i en bar i Bruxelles overhørte flere journalister Olly Robins tale om udsigten til en britisk afgørelse om Brexit. Parlamentet kan få valget mellem Mays oprindelige aftale med små ændringer eller en meget lang og vanskelig udskydelse af Brexit, sagde han til flere kolleger.

Olly Robins er ikke særlig kendt i offentligheden, men han gælder som Mays mest magtfulde medarbejder og han arbejder direkte for hende. Derfor har hans ord om en udskydelse – som May indtil nu meget klart har afvist – stor vægt. Og i baren var han klar i mælet: parlamentet kan i marts gå med til Mays aftale eller tage konsekvensen af en udskydelse af Brexit, der kan blive meget lang.

Sagen kom op i dag, da Theresa May igen skulle forklare parlamentet, hvordan det går med Brexit og forhandlingerne med et modvilligt EU. Her sagde May, at man måske ikke skulle lægge så megen vægt på, hvad nogen måske har sagt i en bar. Den kække bemærkning var ikke nok til at stille hendes kritikere tilfreds

Den store gruppe af konservative, der ønsker en klar og hurtig afsked med EU, føler sig direkte snydt af May. Så mens Labour på den anden side af parlamentet stak til regeringens manglende forberedelse på Brexit, stiger vreden bag May. Hun risikerer derfor et nyt nederlag i morgen.

Da skal parlamentet stemme om et forslag fra regeringen, som også har skabt vrede. I stedet for et åbent forslag, som parlamentets medlemmer kan udvikle, er afstemningen begrænset til at give regeringen opbakning til at søge en aftale. Det lyder harmløst, men i en atmosfære, hvor tilliden til premierministeren er i bund, er sådan en formulering ren gift.

Det er værd at lægge mærke til, at May i dag relativt behændigt undgik at love, at Brexit vil blive udskudt.

Rederi uden skibe

Der kommer fortsat flere detaljer frem om, hvor dårligt forberedt briterne er på deres virkelighed efter Brexit. Skandalen fortsætter om det rederi, som den britiske regering har lovet over 100 millioner for at være klar til at hjælpe efter Brexit – men som ikke ejer en eneste færge. Tilsvarende bliver regeringen igen og igen udfordret på spørgsmålet om man kan garantere, at livsvigtig medicin kommer hurtigt nok igennem tolden.

Endnu værre ser det ud for den britiske eksport.  Det britiske handelsministerium har arbejdet for at få aftaler på plads med lande udenfor EU, der i dag aftager varer for op mod 1000 milliarder kroner fra Storbritannien. Foreløbig kan briterne kun regne med handelsaftaler med lande, der står for omkring en ottendedel af det beløb.

Listen over lande, som handelsministeriet forsøger at få en aftale med, tæller 69 lande – og kun syv af dem kan forventes at give briterne gode vilkår for handlen efter Brexit. Og lande som Japan og Tyrkiet er markeret med sort på den liste, for handelsministeriet kan ikke se nogen vej frem til en aftale med dem.