Brexit: Briterne har mistet troen på en aftale

0
1910
Premierminister Boris Johnson ankommer til mødet med EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen onsdag. Foto: Olivier Hoslet / Pool via REUTERS

Der var kun stive smil og høfligheder efter topmødet mellem premierminister Boris Johnson og EU-chef Ursula von der Leyen i går. Og briterne selv har mistet troen på en aftale med EU

Bookmakere leverer på mange måder de bedste meningsmålinger, for deres kunder skal satse deres egne penge på deres vurderinger og holdninger. Og i dag røg odds på væddemål på en aftale mellem Storbritannien under en for første gang. Briterne har med andre ord opgivet deres ellers så fortrøstningsfulde forventninger om en fornuftig handelsaftale med EU efter Brexit.

Oddsene var allerede faldet i sidste weekend med mere end 20 procent og faldet fortsatte gennem ugen. Tallene svarer til, at mere end 85 procent af briterne i sidste uge troede på en aftale med EU. Det tal er nu halveret til 43 procent.

Og det var netop gårsdagens meget omtalte middag mellem den britiske premierminister og formanden for EU-kommissionen, der udløste det nye fald. For som også de EU-glade medier i Storbritannien skriver i dag, så er afstanden stor mellem de to positioner – nærmest større end Den engelske Kanal.

Damned if you do

Begge parter synes låste op mod et afgørende møde nu på søndag. Ursula von der Leyen må leve med stor uenighed i egne rækker, hvor særligt franskmændene har svært ved at give indrømmelser for at få en aftale på plads. Omvendt er Boris Johnson i en lose-lose situation.

En aftale med EU vil sætte den gamle stormagt i en tabersituation. EU’s mange regler og forordninger vil i mange tilfælde trumfe britisk lov. Og fordi der vil være forskellige regler for Nordirland og for selve Storbritannien, vil EU’s indflydelse i uset grad splitte landet.

Omvendt vil et brud uden en aftale koste dyrt – på et tidspunkt, hvor britisk økonomi er hårdt ramt af corona og hvor muligheder for andre handelsaftaler med for eksempel Nordamerika eller Asien også er lagt ned af sygdom. Samtidig var det ikke det, briterne stemte for, da de valgte Brexit. Det, som Boris Johnson selv og andre såkaldte Brexiteers stillede dem i udsigt, var netop et farvel til EU med en aftale.

En aftale, som et flertal af briterne nu har opgivet at tro på.

Kilder: Smarkets, Telegraph, BBC