Bombe under britisk afstemning om Brexit: Briterne bliver holdt fast af EU

0
2772
Premierminister Theresa May besvarer spørgsmål i Underhuset tidligere på ugen. Foto: AFP PHOTO /Mark DUFFY / UK Parliament"

Den aftale, som premierminister Theresa May har forhandlet med EU om Brexit, vil i virkeligheden binde Storbritannien til EU. Og hvis aftalen går igennem, så vil britiske politikere aldrig kunne ændre den igen

Det er et scoop for modstanderne af Mays Brexit-aftale. På bloggen brexitcentral.com har man fået en højtstående embedsmand fra regeringen til at skrive om de uklare eller ukendte detaljer af aftalen. Embedsmanden har fået lov til at være anonym, da udsagnene ellers ville føre til en disciplinærsag.

I embedsmandens forståelse, så forbliver Storbritannien tre-fold lænket til EU. En tredobbelt lås, som de britiske politikere ikke kan ændre, hvis aftalen først er gået igennem. Her er embedsmandens tre hovedargumenter:

Tre lænker

Den første lænke er overgangsperioden, der vil vare mindst til 2021. Her skal Storbritannien ikke bare betale 39 milliarder £ for fremtidige forpligtelser – et beløb der kan stige betydeligt undervejs. Man er også underlagt EU’s regler uden selv at have indflydelse.

Den anden lænke er tiden derefter, der er defineret af det såkaldte back stop. Kun hvis de andre 27 lande siger ja til en frihandelsaftale med UK inden udgangen af 2020 undgår briterne at blive fanget i denne aftale, hvor man fortsat er underlagt EU’s regler uden indflydelse og under dårligere forhold. Embedsmanden fremhæver her især de fortsatte betalinger til EU, mens egne landmænd må leve med lavere støtte end kolleger i EU og fiskerne må frygte, at deres fiskekvoter bliver givet til EU’s egne fiskere.

Den tredje lænke er ifølge embedsmanden den værste. Hvis ikke Storbritannien undervejs går med til en politisk aftale om det fremtidige samarbejde – en aftale, EU reelt kan diktere – så forbliver Storbritannien underlagt de samme skæve regler som i overgangsperioden.+

Embedsmanden slutter sit indlæg af med at give en kompliment til EU’s forhandlere for fremragende arbejde.

Indlægget kan læses her: Don’t be fooled: this Brexit deal creates a triple lock to shackle the UK to Brussels forever