Bølge af russiske mord på tjetjenere

0
2733
Screenshot af den seneste Youttube-video som Kamyrov- og Putin-kritikeren Martin B. lagde op i torsdags. To dage senere blev han myrdet.

Weekendens mord i Østrig på endnu en eksil-tjetjener vækker international fordømmelse. Den tidligere svenske statsminister Carl Bildt giver klart Putin skylden

Fælles for de dræbte er, at de har kritiseret den siddende præsident i Tjetjenien, Ramsan Kadyrov. Han er en allieret af den russiske leder Vladimir Putin, der også har andre grunde til at sende sine agenter efter Kadyrovs modstandere. Kampene i Tjetjenien, der ønskede uafhængighed fra Moskva, var meget bitre og kostede i 90’erne 5732 russiske militærfolk livet ifølge officielle opgørelser.

Se artikel i Kronen Zeitung her

I dag skrev den svenske topdiplomat og eks-statsminister Carl Bild på Twitter: ”Vi ser en række mord på eksil-tjetjenere i hele Europa, udført af russiske agenter. Det seneste her i Wien for et par dage siden. Dette kræver et europæisk modsvar.“

Den tidligere svenske statsminister Carl Bildt på Twitter.

Et fromt ønske i en tid, hvor Europa er helt optaget af sig selv. Et mord på åben gade i Berlin på en anden regimekritiker fra Tjetjenien tidligere på sommeren har heller ikke fået videre konsekvenser, selvom også tysk politi ser mordet som bestilt fra Moskva. Tilbage i februar blev en anden leder, der var kendt for sin kritik af Kadyrov via YouTube, myrdet i Lille i Frankrig, mens anden tjetjenske kritiker blev overfaldet i Stockholm.

Ønskede ikke beskyttelse

Det seneste mordoffer var en kendt leder blandt eksil-tjetjenere, der i stort tal er migreret til lande som Østrig, Sverige og Frankrig. Den 43-årige mand, der i tysksprogede medier omtales som Martin B., var kendt for ikke at ville have politibeskyttelse i Østrig, hvor han har søgt tilflugt, men så sent som i juni forsøgte han at skaffe sig en skudsikker vest. Den russer, som østrigsk politi formoder er drabsmanden, blev arresteret uden større postyr kort efter mordet.

Martin B. var kendt for sin kritik af både Kadyrov og Putin. På YouTube ligger en række film, hvor han taler om sine erfaringer med regimet og sviner samtidig især Kadyrov til. Han hed tidligere Mamichan og som tidligere betjent skal han have haft et vist samarbejde med østrigske sikkerhedstjenester.

Kadyrov er kendt for sin brutalitet og har ingen problemer med at vise billeder af sine modstandere som skydeskiver. I en række tilfælde har han også udlovet dusører til dem, der dræber en modstander – det skal også have været tilfælde med weekendens offer.

Kilder: Washington Post, Krone, Twitter