Statsministeren ”vil se på” om IS-krigernes børn kan hjælpes

0
1828
Statsminister Mette Frederiksen (S) taler foran pressen efter møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at regeringen ”vil se på” om 19 børn med dansk statsborgerskab i syriske fangelejre kan hjælpes. Peter Skaarup: ”Det vil være en kæmpe lempelse af udlændingepolitikken, hvis de hentes hjem”

Regeringen giver nu så småt efter for sine støttepartiers massive pres for at hente børn af danske IS-krigere hjem fra fangelejre i Syrien.

På et pressemøde tirsdag eftermiddag sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil se på, om de 19 børn med dansk statsborgerskab, der sidder i de kurdisk kontrollerede fangelejre al-Hol og al-Roj, kan hjælpes.

”Regeringens holdning er den samme, der er nogle børn, der er havnet i en meget ulykkelig situation qua deres forældres valg. Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene. Der er hjemtaget nogle børn, og det kan blive aktuelt, at der skal flere børn til Danmark, men det er ikke aktuelt at hjælpe forældre,” sagde statsministeren.

Regeringen har hidtil afvist at hente børnene hjem, men Enhedslisten, SF og Radikale Venstre har de seneste dage øget presset på regeringen. Derfor har regeringen i følge flere medier holdt et ’hemmeligt møde’ med Enhedslisten og Det Radikale Venstre, og efter et møde tirsdag eftermiddag i Udenrigspolitisk Nævn sagde statsministeren til pressen, at regeringen nu er villig til at se på løsninger. Hun understregede dog, at regeringen ikke vil hente børnene hjem, hvis det betyder, at mødrene følger med.

”Vi har den udfordring, at der er børn, der er placeret i konfliktzoner af deres forældre, der har tilsluttet sig Islamisk Stat. De børn er i en svær situation. Der kan være humanitære forhold, der gør, vi skal hjælpe de børn. Jo længere tid, der går, jo værre kan de forhold blive,” sagde Mette Frederiksen, ifølge DR.dk.

“Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) til pressen efter tirsdagens møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DF: Det kan betyde at forældre og familier kommer med

Dansk Folkeparti afviser af hjemtage børnene, fordi det ifølge DF vil føre til, at deres IS-forældre også kommer til Danmark. DF har samtidig advaret om, at regeringen på et tidspunkt vil bøje sig for støttepartiernes pres. Det er det, som DFs gruppeformand Peter Skaarup frygter nu er ved at ske.

”Regeringen kommer med en KÆMPE lempelse af udlændingepolitikken, hvis de bøjer af for venstrefløjen og vil hente børn af Islamisk Stats terrorister til vores land,” skriver Peter Skaarup på Facebook – og fortsætter:

”Det vil gå udover vores allesammens sikkerhed og tryghed. Forældrene har taget et valg, og det må de og deres børn leve med. Desværre ser de ud til at blive reddet af Mette Frederiksen & co. Med tiden kan det betyde, at forældre og hele familien kommer hertil. Vi kender sangen alt for godt. Min holdning er klar: Siger man ja til Islamisk Stat, så siger man nej til Danmark,” skriver han.

Presset på regeringen er vokset massivt, efter at Ekstra Bladet har afsløret, at Forsvarets Efterretningstjeneste i september orienterede regeringen om risikoen for kidnapning og terrortræning af børnene i fangelejrene. Ifølge Ekstra Bladet advarede efterretningstjenesten om, at Islamisk Stat smuglede børn ud af lejrene for at træne dem til at blive terrorister. Regeringen har hemmeligholdt denne orientering for Udenrigspolitisk Nævn, og det har vakt vrede hos bl.a. Det Radikale Venstre, hvor næstformand Martin Lidegaard har sagt til TV2, at sagen kan ende med at koste partiets støtte til regeringen.

Læs også:

Flest danskere siger nej til at hente IS-krigeres børn hjem

Skaarup: Regeringen taler med to tunger om Syrienskrigerne