Belgiens regering splittet i strid om Marrakech-aftalen

0
2119
Det belgiske parlament.

Det største parti i den belgiske regeringskoalition vender sig nu mod FN’s pagt for migration. Partiet Den nye flamske Alliance, N-VA, har sagt fra overfor Marrakech aftalen, der skal til afstemning torsdag

Lederen af N-VA, Bart De Wever, er den mest erfarne partileder blandt de fire partier i den belgiske regering. Han forklarer i dag sin modstand mod aftalen med, at han ønsker en politik, der både er fast og human. En balance, som aftalen i hans øjne ikke lever op til.

”Vi er klart utilfredse med den europæiske migrationspolitik og den linje, som (den tyske kansler, red.)  Angela Merkel står for,” siger han og fortsætter:

”Men vi vil aldrig vende den utilfredshed til vrede mod migranterne selv.”

Socialistisk hjælp

Selv uden stemmerne fra det største regeringsparti ventes der senere i dag et flertal for Marrakech aftalen. Lederen af regeringen Charles Michel fra det lille Reformparti har sikret sig støtte fra socialisterne. Den manøvre vækker vrede hos N-VA og striden vil fortsætte på næste regeringsmøde, der er planlagt til fredag.

Der tales direkte om at lægge en såkaldt hygiejne-ring om N-VA. Det vækker mindelser om tiden, hvor de andre partier vil holde et andet flamsk parti, Vlaamse Block, udenfor al indflydelse, fordi det var indvandringskritisk. Mange af deres vælgere støtter nu N-VA.

Medierne i Belgien taler om dette som en regeringskrise, men hvis det står til de belgiske vælgere, så skal regeringen ikke gå som følge af denne strid. En meningsmåling fra i dag viser et flertal for at regeringen fortsætter trods den dybe uenighed. Belgierne er simpelthen så trætte af lange perioder uden en regering, at det tæller tungere.