Beboere på Kærshovedgård blæser på opholdspligt

0
3537
Øen Lindholm ved Stege skal huse et kommende udrejsecenter for udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

2884 politianmeldelser i 2018 om overtrædelse af opholds- eller underretningspligten for beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård. ”Tallet er helt skørt højt,” siger V-ordfører. Finanslovs-aftalen strammer regler for overtrædelser

2884 gange er beboere på udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i 2018 blevet politianmeldt for at bryde opholds- eller underretningspligten. Det viser et svar til den socialdemokratiske udlændingeordfører Mattias Tesfaye fra Udlændinge- og integrationsministeriet.

Som udgangspunkt skal beboerne på Kærshovedgård være på centret mellem kl. 23.00 og 7.00. Hvis de ikke er det, har de pligt til at melde, hvor de opholder sig. Men de regler overtrædes igen og igen, viser svaret fra ministeriet.

I juni 2018 nåede antallet af anmeldelser op på 407, i juli var det 310 og i oktober var der 389 anmeldelser. Og det er de samme personer, som overtræder reglerne igen og igen. De 407 anmeldelser i juni var fordelt på 35 personer, svarende til mere end 11 anmeldelser pr. person. Det fremgår dog af svaret, at anmeldelserne på den samme person kan omhandle overtrædelser over en længere periode end den aktuelle måned.

V-ordfører: Helt skørt højt tal

Kærshovedgård huser kriminelle udlændinge, som har fået en udvisningsdom, udlændinge på såkaldt tålt ophold og personer, som har fået endeligt afslag på asyl, men som ikke vil rejse ud frivilligt.

Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede kalder i Berlingske antallet af overtrædelser for ”helt skørt højt”.

”Vi har været til grin for vores egne penge. Det tal skal meget ned, før vi kan sige, at det her er, som vi gerne vil have det skal være,” siger han til avisen.

Straffe for overtrædelser skærpes

I Finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti skærpes straffen for overtrædelser af opholds- melde- og underretningspligten markant. Fra 2019 vil en udlænding, som er på tålt ophold eller udvisningsdømt, få en straf på 40 dages fængsel efter to dages udeblivelse, hvis det er 1. gang. Hvis reglerne overtrædes mere end 10 gange på én måned, vil der i 1. gangstilfælde kunne idømmes fire måneders fængsel. I gentagelsestilfælde op til et års fængsel, fremgår det af finanslovsaftalen.

På grund af de skærpede straffe vil der blive etableret ca. 50 lukkede fængselspladser til udvisningsfængslede i Ringe.

Det er udviste kriminelle og personer på tålt ophold, som fra 2021 skal placeres på øen Lindholm ved Stege.

FAKTA: Så mange gange er beboere på Kærshovedgård blevet politianmeldt for at overtræde opholds- og underretningspligten:

Kilde: Svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Udlændinge- og Integrationsudvalget.