Banker tjente en milliard på minusrenter i 2020

0
2546
PR-foto: Danske Bank

Ny analyse viser, at bankerne samlet tjente 931 millioner kroner på at opkræve negative renter af kundernes indestående i banken

Når du skal betale negative renter for at have penge i banken, så skyldes det, at bankerne selv skal betale minusrenter i Nationalbanken. Faktisk er det en ren underskudskudsforretning for bankerne at skulle passe på danskernes surt optjente sparepenge.

Sådan har det lydt fra bankerne de sidste par uger, hvor de er blevet beskyldt for grådighed, fordi stadig flere banker opkræver negative renter for private kunders indestående over 100.000 kroner.

Men nu viser en ny analyse, at bankerne faktisk tjener på kundernes indestående. Børsen skriver, at analysefirmaet Bankresearch har beregnet, at bankernes samlede indtjening på indlån i 2020 nåede op på 931 millioner kroner, når udgifter til indskud i Nationalbanken og andre banker er trukket fra.

“Det skiftede i 2020, og nu overstiger indtægterne fra kundernes negative renter, de negative renter, som bankerne selv får ved at placere indlånsoverskuddet i Nationalbanken eller andre banker,” siger Nicholas Rohde, ejer og direktør i Bankresearch, til Børsen.

Indtægter stiger til 3,3 mia. i 2021

Ifølge Bankresearch’ var det 37 ud af 53 banker, der sidste år tjente mere på indlån end de betalte andre steder, og i år står den samlede indtjening til at stige til 3,3 milliarder kroner.

“Bankernes hidtidige hovedargument for at opkræve negative renter fra kunderne har været, at de opkræves negative renter af Nationalbanken. Det kan dog ikke længere stå alene, fordi tallene viser entydigt, at bankerne tjener flere penge på minusrenter, end de har udgifter til at placere pengene hos Nationalbanken og andre institutter,” siger Nicholas Rohde til Børsen.

Jyske Bank: Vi taber penge på indlån

Cheføkonom Niels Arne Dam fra Finans Danmark afviser, at kundernes negative renter er en stor forretning for bankerne, og Jyske Banks topchef Anders Dam afviser beregningerne. Ifølge Bankresearch tjente Jyske Bank i 2020 431 mio. kr. på kundernes indlån, men i følge Anders Dam tager denne beregning ikke højde for, at banken taber på indlån til private under 100.000 kroner.

“Det giver sig selv, når vi giver kunderne en rente på 0 pct., og vi placerer selv til minus 0,5 til 0,6 pct. i Nationalbanken, som er pendanten til anfordringsindlån i banken. Indregnes alle omkostninger er underskuddet væsentligt,” siger Anders Dam til Børsen.

Anders Dam, direktør, Jyske Bank. Foto: Jakob Stigsen Andersen

DF: Du skal kunne slippe med nul procent i rente

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby har foreslået, at danskere, der betaler negative renter i banken, skal have mulighed for at oprette en konto i Nationalbanken til nul procent i rente.

”Vi kan godt forstå, at folk synes, det er for dårligt, at der er negative renter. Men vi kan ikke forbyde bankerne at opkræve negative renter, når de selv betaler negative renter til Nationalbanken. Vi er imod at indføre rigid lovgivning på området og eksempelvis forbyde negative renter,« sagde Hans Kristian Skibby tirsdag til B.T. – og fortsatte:

”Men vi vil gerne se på, om man kan sige, at alle dem, der betaler negative renter, kan oprette en konto i Nationalbanken til nul procent i rente. Og vi vil gerne se på at friholde folk fra at betale negative renter, hvis de kun har et beløb over grænsen stående i kort tid. Det kan være, fordi de har solgt deres hus og så bruger pengene på et nyt få måneder senere”.

Læs artiklen i Børsen her (kræver abonnement)