Aviser: Fyr forsvarsministeren

0
2242
Har forsvarsminister Trine Bramsens utilfredshed med forsker Peter Viggo Jakobsen fået konsekvenser for den bramfri forsker? Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere aviser mener at sagen om lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, der tilsyneladende er blevet truet til tavshed, bør koste forsvarsminister Trine Bramsen jobbet

Hvis det står til Weekendavisen og Berlingske, så er Trine Bramsen snart fortid som forsvarsminister. Sagen om lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, der tilsyneladende er blevet presset til at holde lav profil i offentligheden, er så alvorlig, at de to aviser på lederplads skriver, at Trine Bramsen bør fjernes fra posten.

I følge Weekendavisen har Peter Viggo Jakobsen, der er kendt som en bramfri ekspert, længe været en torn i øjet på Trine Bramsen, og bægeret løb over, da Peter Viggo Jakobsen under evakueringen af danskere fra Afghanistan gik i rette med regeringens ros til Pakistan for at hjælpe Danmark. Peter Viggo Jakobsen sagde følgende til Avisen Danmark, som den socialdemokratiske regering ikke brød sig om at høre:

“Jeg synes Pakistan er blevet rost lige lovligt meget taget i betragtning af, at det er Pakistans skyld, at Kabul er faldet. Det er Pakistans skyld, at Danmark har mistet 44 mand i Afghanistan. Havde det ikke været for Pakistan, så havde der ikke været noget Taliban”.

“Havde det ikke været for Pakistan, så havde der ikke været noget Taliban”

Peter Viggo Jakobsen, forsvarsekspert, til Avisen Danmark

Manden, der ikke blev fyret

Den udtalelse skulle i følge Weekendavisen have gjort ministeren så vred, at hun “udtalte sig så højlydt om Peter Viggo Jakobsen, at adskillige medarbejdere i ministeriet kunne høre det”. Med andre ord: Der blev råbt meget højt inde fra ministerkontoret.

Det er ikke første gang Peter Viggo Jakobsen har tændt op under Trine Bramsens vrede. Efter sigende gjorde Jakobsen sig også upopulær i august, da han bakkede op om en række tidligere forsvarschefer, der kritiserede regeringens manglende vilje til at redde de afghanske tolke, der har hjulpet danske soldater, ud af Afghanistan.

Præcis hvad der er sket med Peter Viggo Jakobsen er uklart. På et tidspunkt bragte forsvarsmediet OLFI en nyhed om, at han var blevet fyret. Det fik Forsvarsakademiets ledelse til at rykke ud med en afvisning på Twitter:

“Vi kan afkræfte diverse historer om, at Peter Viggo Jakobsen er blevet fyret. Han er stadig ansat ved Forsvarsakademiet,” skrev Forsvarsakademiet, hvorefter OLFI måtte bringe et dementi.

Trine Bramsen (S) på vej til sidste uges Statsrådsmiddag på Fredensborg Slot. Står det til Weekendavisen og Berlingske er det snart slut med de ministerielle opgaver for Trine Bramsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021

Truet med omstrukturering og udflytning

Men Peter Viggo Jakobsen skulle i følge Weekendavisen have været til kammeratlige samtaler med sin ledelse om sine udtalelser. Her skulle han i følge avisens kilder have fået at vide, at han enten måtte finde et andet job eller holde igen med sine offentlige udtalelser. Ellers ville Forsvarsakademiet risikere en omstrukturering “med uheldige konsekvenser for Institut for Strategi og Krigsstudier”, hvor Peter Viggo Jakobsen er ansat. Ja, der ville endog være risiko for, at akademiet kunne blive flyttet ud fra Svanemøllen Kaserne, skulle der være blevet sagt.

Den ellers så bramfri forsker skulle derefter overfor kolleger på et møde have lovet, at han i den nærmeste fremtid ville skrue ned for sin offentlige profil.

Forsvarsministeriet afviser overfor Weekendavisen at have ageret i sagen, og Forsvarskommandoen afviser ligeledes at have deltaget i møder om Peter Viggo Jakobsen.
Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt har nu kaldt forsvarsministeren i samråd. Han vil have ministeren til at svare på følgende:

“Med henvisning til Weekendavisens artikel “Manden, der ikke blev fyret” fra den 23.september 2021 bedes ministeren forklare, hvorvidt ministeren eller Forsvarsministeriethar været i kontakt med Forsvarsakademiet om Peter Viggo Jakobsens udtalelser”.

Avis: Uansvarligt ikke at fjerne Bramsen

Men Weekendavisen mener allerede nu, at der kan drages en konklusion. Chefredaktør Martin Krasnik mener simpelthen er bægeret er fyldt og Trine Bramsen må gå af:

“Det er som bekendt problematisk, når universitetsforskere fra tid til anden ender i lommen på økonomiske interesser, men når det gælder militær forskning og uddannelse, er elendigheden sat i system: Peter Viggo Jakobsen er jo ansat i Forsvaret. Det svarer til, at lektorerne på jura fik deres løn af Justitsministeriet. Egentlig burde man lave hele dette potentielt korrupte system om og sætte Peter Viggo Jacobsen og hans kolleger fri af ministeriet. Da det har lange udsigter, kræver den nuværende konstruktion en politisk ledelse, som vil gå i krig for at sikre akademiets frihed. Det vil Bramsen ikke, tværtimod. Hun er ved at ødelægge grundlaget for Danmarks uddannelse af militærfolk af høj kvalitet. Alene denne sag er rigeligt til at fjerne hende fra posten. Alt andet vil være uansvarligt,” skrev Martin Krasnik fredag i en leder.

“Hun er ved at ødelægge grundlaget for Danmarks uddannelse af militærfolk af høj kvalitet”

Martin Krasnik, chefredaktør, i Weekendavisen

Samme dag skrev Berlingske en leder under overskriften “Trine Bramsen gør mere skade end gavn som forsvarsminister”. Her lød konklusionen sådan her om Peter Viggo Jakobsen-sagen:

“Vi så også den slags pression under tidligere regeringer, men nu er grænsen nået med Trine Bramsen. Det danske demokrati har brug for, at eksperter med særlig indsigt også får lov til at bidrage til den offentlige debat. Og Danmark har brug for en forsvarsminister, der ikke bare sætter sig selv i centrum, men passer på Forsvarets ansatte”.

Læs også:

Forsvarsminister under beskydning: Tog hjem til koncert og valgkreds midt under krise

Forsvarsminister ville styre interview med ny forsvarschef