Lars Vilks kæreste: Vi blev svigtet af politiet

0
2419
Lars Vilks på talerstolen under en konference om terror og radikalisering, der blev holdt på Christiansborg i 2015. Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix

I timerne efter kunstneren Lars Vilks tragiske død har både svenske politikere og kunstnere haft mange pæne ord at sige om ham. Så meget at hans nærmeste har fået nok

En af dem er hans kæreste gennem de seneste år. Avisen Expressen har flere gange talt med kvinden, som forbliver anonym. I hendes øjne gjorde især politiet livet ekstra svært for Lars Vilks og hende selv.

Hun skulle have været med på den fatale tur til Stockholm. Men politiet har åbenbart vurderet, at hun er hvad de kalder for en arbejdsmiljørisiko. Så hvis Lars Vilks vil se hende, er det uden politiets beskyttelse.

Ifølge hende sagde politiet, at de kunne bare tage offentlig transport til Stockholm, hvis hun skulle med. Hvad politiet ville gøre for at beskytte Lars Vilks og hende i den situation, var ikke klart. Så i sidste øjeblik besluttede Lars Vilks at rejse alene sammen med sine livvagter.

”Det som jeg føler lige nu er en vrede over situationen og hvordan vi blev behandlet. De gjorde os så ondt. Politiet gjorde alt for at såre os,” siger hun til avisen og fortsætter:

”Det er klart, at lige nu vælter en masse had ud.”

Hun havde selv renoveret et hus ude på landet, hvor de to planlagde at bo sammen. Det kommer til at stå tomt nu.

Politiet undersøger ulykkesstedet i Markaryd, hvor Lars Vilks og hans to livvagter blev dræbt søndag. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Kunst der skaber reaktion

Det er Vilks’ tegning af den islamiske profet Muhammed – denne gang i form af en hund, der er det mest foragtede dyr i den muslimske kulturkreds – der har gjort ham verdenskendt. En tegning, der var blandt grundene til at han kom under angreb, da han i februar 2015 besøgte Krudttønden i København, hvor to blev dræbt. Og som gennem femten år har gjort kunstneren afhængig af politiets beskyttelse.

Kunstkritikeren Per Andersson skriver på svt.se, at opbakningen til Lars Vilks kom ’langsomt, trægt og tvivlende’. Og det på trods af, at den tidligere kunstprofessor var kendt for at bruge et klassisk kunstbegreb. Per Andersson skriver:

”Det var ifølge Vilks ikke selve værket, som er kunsten, men det er reaktionerne på værket, der er kunsten.”

Lars Vilks formåede både at provokere det pæne borgerskab – og alle de politiske korrekte, der foragter folk, der udfordrer ekstremister som islamister. Og at vinde mange nye venner, for som Per Andersson beskriver ham, så vandt hans varme og åbenlyse interesse i andre mennesker ofte over den modstand, folk følte imod ham.

Lars Vilks muhammedtegning antændte vreden i den muslimske verden, som hvor islamister krævede død om den svenske kunstner. Her demonstrere vrede muslimer i Pakistan i 2007. Foto: Arif Ali / AFP

Politiets svigt

I løbet af dagen er der kommet flere oplysninger frem om ulykken, der sætter politiets indsats i et dårlig lys. Det gælder den måde, politiet håndterede Lars Vilks og hans behov i den senere tid. Han har selv i interviews i den sidste tid gjort det klart, at han mere end noget ønskede et liv, hvor der også var plads til kærlighed.

Og så er der selve ulykken, hvor den 4,5 tons tunge bil krydser over midterrabattens autoværn i høj hast. En bizar ulykke i betragtning af at hans livvagter var trænede i køre bil under vanskelige forhold. En teori, der går igen i svenske medier, er et eksploderet fordæk.

Svensk politi har da heller ikke indstillet undersøgelserne af ulykken.

Kilder: SVT, Twitter, Expressen