Aflivning af mink kostede 610 millioner kroner

0
1808
Fødevareminister Rasmus Prehn (S), der her modtager underskrifter fra en demonstration mod skovrydning, har sendt et notat til finansudvalget, der viser, at nedslagtningen af mink har kostet 610 mio. kroner. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021

Arbejdet med at nedslagte 16 millioner mink i november 2020 løb op i over en halv milliard kroner, viser notat fra ministerium

Det var en gigantisk regning, der blevet udskrevet til de danske skatteydere, da regeringen 4. november 2020 traf den ulovlige beslutning om at nedlægge det danske minkerhverv ved at kræve alle ca. 16 millioner danske mink aflivet.

Erstatningen til minkavlerne kan løbe op i 19 milliarder kroner, og nu viser et notat til Finansudvalget fra landbrugs- fiskeri- og fødevareminister Rasmus Prehn (S), at selve arbejdet med at aflive minkene, som blev gennemført uden den fornødne lovhjemmel, har kostet 610,1 millioner kroner.

Størstedelen – 360 millioner – er et estimat over honoraret til minkavlere, der selv har bistået med aflivning, rengøring og desinfektion af deres besætning. Derudover er der blandt andet gået ca. 80 mio. kroner til Forsvarsministeriet, der stillede Hæren og Beredskabsstyrelsen til rådighed.

Eneste opløftende detalje i notatet er, at der var afsat 720,6 millioner kroner. Aflivningen blev altså 110,5 mio. kroner billigere end anslået i første omgang.

Kilde: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri

Opgravning af mink dyrere end minister sagde

De penge er dog i fuld gang med at blive brugt på andre dele af opgaven. Som ditOverblik skrev forleden, så bliver nedgravningen og den efterfølgende opgravning af de døde mink langt dyrere end fødevareminister Rasmus Prehn (S) i første omgang har fortalt Folketingets partier. I følge DR løber den samlede regningen for denne del af manøvren op i 277 millioner kroner.

Ud over 55 millioner kroner, som det anslås at have kostet at grave minkene ned, og de 72,2 millioner kroner, som opgravningen og afbrændingen af minkene anslås at komme til at koste, så vurderer Fødevarestyrelsen nemlig, at der skal bruges 150 millioner kroner til miljøforanstaltninger i jorden. Det skyldes at kvælstof fra de døde mink er sevet ned og nu truer grundvandet. Derfor skal der laves jordrensning og afværgeforanstaltninger, hvilket gør sagen til en af Danmarkshistoriens største forureningssager.

Læs også: Folketinget vildledt: Minkopgravning bliver tre gange dyrere end minister sagde

DF-ordfører: Skandalen vokser og vokser

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen sagde i sidste uge til ditOverblik, at “det tyder på, at ministeren har vildledt Folketinget” om udgifterne til op- og nedgravningen. Fødevareminister Rasmus Prehn sagde nemlig i et samråd om sagen for en måned siden, at opgravningen vil koste 72,2 millioner kroner, selv om han søgte om 150 millioner kr. til denne del. Det er “ikke er sandsynligt”, at det kommer til at koste 150 millioner kroner, lød det fra ministeren i samrådet.

René Christensen har nu varslet, at DF sammen med Venstre vil indkalde ministeren til et nyt samråd om sagen. Det sker, når han som forventet søger om flere penge i Finansudvalget.

”Skandalen vokser og vokser, men man forsøger at tegne et manipuleret billede af, at man har håndteret coronasituationen godt. Men det har man ikke. Man har tværtimod håndteret mink-sagen på den værst tænkelig måde,” sagde Rene Christensen.

Se ministeriets notat om udgifter til minkaflivning her

Læs også:

Folketinget vildledt: Minkopgravning bliver tre gange dyrere end minister sagde

DF i grundlovstaler: Mette Frederiksen skal stilles til ansvar for minkskandalen