DF i grundlovstaler: Mette Frederiksen skal stilles til ansvar for minkskandalen

0
2351
Kristian Thulesen Dahl taler på DFs grundlovsmøde på Lykkesholm ved Nyborg. Foto: Carsten Lundager

Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup benyttede deres grundlovstaler til at fastslå, at Dansk Folkeparti vil forfølge minkskandalen, så regeringen stilles til ansvar

På dagen, hvor grundloven blev fejret, var det et brud på grundloven, som spillede en central rolle, da Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup lørdag holdt grundlovstaler.

De to DF-ledere benyttede grundlovsdag til at fastslå, at Dansk Folkeparti vil forfølge sagen om regeringens ulovlige beslutning om at aflive 16 millioner danske mink og nedlægge hele det danske minkerhverv.

Grundloven blev brudt

Kristian Thulesen Dahl fastslog, at Dansk Folkeparti om muligt vil kræve, at statsministeren stilles for en rigsret.

”Grundlovens bestemmelse om ejendomsrettens ukrænkelighed blev brudt. Den grundlov, vi fejrer i dag – som er fundamentet for vores lovgivning. Og som i mange henseender er fundamentet for Danmark er blevet trådt på af Mette Frederiksens regering,” sagde DF-formanden – og fortsatte:

“Det skal hun selvfølgelig stilles til ansvar for. Og derfor er det glædeligt, at et flertal i Folketinget har nedsat en kommission, som skal endevende sagen. Den forventes at have sin vurdering klar tidligt næste år. Derefter skal Folketinget vurdere grundlaget for en Rigsret”.

Statsminister Mette Frederiksen skal stilles till ansvar for at have brudt grundloven, sagde Kristian Thulesen Dahl i sin grundlovstale. Foto: Carsten Lundager

Frygter for støttepartierne

Kristian Thulesen Dahl mener, at sagen burde være klar i lyset af rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Alligevel frygter han, at regeringens støttepartier vil stemme imod en rigsret.

”Er der frygt for et lovbrud, skal sagen for en Rigsret. Men sådan spiller klaveret nok ikke. For mon ikke et flertal i denne sag vil holde hånden under Mette Frederiksen? Jeg frygter det. Selvom Grundloven ellers skal sikre lighed for loven. Men vi får se. Vi vil følge sagen til dørs,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Beslutningen om at nedlægge minkerhvervet blev meldt ud af statsministeren på et pressemøde den 4. november. Begrundelsen var en spinkel risikovurdering af Statens Serum Institut (SSI), som vurderede, at corona-mutanter ville kunne sprede sig blandt mink og true effekten af kommende corona-vacciner. Statsminister Mette Frederiksen erkendte få dage senere, at regeringen havde begået en fejl, fordi der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet. Men beslutningen blev ikke sat i bero, og minksagen er nu endt som en af Danmarkshistoriens største skandaler, der står til at koste de danske skatteydere omkring 20 milliarder kroner.

Foto: Carsten Lundager

Skaarup: Klart grundlovsbrud

DFs gruppeformand Peter Skaarup mener ikke, at der er tvivl om, at regeringen har brudt grundloven:

”Helt ærgerligt; Når man kommer for sent til et møde, så er det en fejl. Når man drejer forkert af på vejen, så er det en fejl. Men når man helt bevidst og velinformeret om at det man gør er ulovligt, fortsætter sine handlinger og udsletter et helt erhverv, så er det ikke bare en fejl, så er det grundlovsbrud. Den slags må man ikke slippe godt fra,” sagde Skaarup i sin grundlovstale.

Peter Skaarup grundlovstale 2021

Kristian Thulesen Dahls grundlovstale 2021