Mette Frederiksen nægter at forklare, hvorfor løfte om kviktest på plejehjem ikke blev gennemført

0
1279
Statsminister Mette Frederiksen (S) under folketingets afslutningsdebat, hvor hun gled af på flere spørgsmål fra Dansk Folkeparti om de manglende kviktests på plejehjem. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti har forgæves forsøgt at få statsminister Mette Frederiksen (S) til at svare på, hvorfor hun på to pressemøder i januar lovede kviktest af personale på plejehjem uden at det blev gennemført. ”Det er bekymrende for folkestyret,” mener DFs ældreordfører Karina Adsbøl

Statsminister Mette Frederiksen (S) nægter at svare på, hvorfor regeringen i januar lovede lyntests på plejehjem, uden at det blev gennemført.

Statsministeren sagde sådan her på et pressemøde den 5. januar 2021:

“Der er for få der bliver testet i de dage, vi er i nu. Regeringen har derfor besluttet, at myndighederne hurtigst muligt skal sikre at personalet på plejecentre i alle regioner kan hurtigtestes”.

Budskabet blev fulgt op fem dage senere på et nyt pressemøde. Her sagde Mette Frederiksen:

“Vi har meget specifikt bedt myndighederne om at sikre det sker”.

“Vi har meget specifikt bedt myndighederne om at sikre sker”

Statsminister Mette Frederiksen på pressemøde 10. januar

324 plejehjemsbeboere døde

Men Danmarks Radio har afdækket, at det ikke skete. En konkret plan om at rulle kviktest ud på plejehjem, blev droppet. I stedet skulle plejehjemmene fortsætte med de noget langsommere PCR-tests. Først i februar kom der gang i de hurtige næsetests, som med en svartid på ca. 15 minutter skulle forhindre, at smitten bredte sig blandt ansatte og beboere.

I den mellemliggende periode spredte coronasmitten sig med voldsom hast på plejehjemmene. 1056 plejehjemsbeboere blev smittet i løbet af januar. 324 døde.

Dansk Folkeparti og Venstre har kaldt statsminsiteren i samråd om sagen, men Mette Frederiksen har i et brev til Folketingets formand og til epidemiudvalget skrevet, at hun mener spørgsmålene skal stiles til sundhedsministeren og justitsministeren.

Læs statsministerens brev her

Nægtede at svare i Folketinget

Mette Frederiksen har også afvist at svare på et §20-spørgsmål fra DFs ældreordfører Karina Adsbøl i Folketingets spørgetid, og ved afslutningsdebatten onsdag gled statsministeren af på flere spørgsmål fra Dansk Folkeparti om sagen.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl bad statsministeren forklare det “meget mærkværdige forløb” om kviktest på plejehjem.

“Hvad er op og ned i alt det her. Hvad gik galt,” spurgte han.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup under folketingets afslutningsdebat, hvor DF stillede flere spørgsmål til statsministeren om de manglende kviktest. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Svaret fra statsministeren lød, at hendes udtalelse “udtrykte et politisk ønske”, altså ikke en beslutning.

“Regeringen har udtrykt et klart politisk ønske om, at der skulle testes mere i Danmark. Det har været et politisk ønske gennem hele epidemien. Mine udtalelser udtrykker det politiske ønske, der var, og som stadig gælder, nemlig, at der skal testes så meget som muligt i en epidemi,” sagde Mette Frederiksen.

Kristian Thulesen Dahl afviste statsministerens forklaring og gjorde i et opfølgende spørgsmål opmærksom på, at hun på pressemødet 10. januar havde sagt at ”det har vi meget specifikt bedt myndighederne om at sikre”. Men han fik bare dette svar fra statsministeren:

”Vi havde gerne set, at de test blev rullet ud på et tidligere tidspunkt, og jeg forstår, at der er indkaldt til samråd, hvor alle spørgsmål kan besvares”.

Et svar hun senere gentog overfor DFs kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

“Bekymrende for folkestyret”

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl finder det meget utilfredsstillende, at statsministeren ikke vil stille op på et samråd og give en fyldestgørende forklaring:

”Når statsministeren formidler nogle ting om kviktest, som ud fra det vi får oplyst ikke er retvisende og ikke svarer til de meldinger, der er kommet fra Sundhedsministeriet, så er det vel rimeligt nok, at det er statsministeren, der svarer på sin egen formidling,” siger Karina Adsbøl til DR.

At Mette Frederiksen tørrer sagen af på sine fagministre er ikke rimeligt, mener hun:

“Det handler om statsministerens udtalelser, og så må statsministeren jo også forklare, hvorfor hun har talt om, at der nu kom kviktest på plejehjemmene, og det så ikke skete. Jeg synes, det er bekymrende for folkestyret, og også som folketingsmedlem, at vi ikke kan få et svar fra statsministeren om hendes egne udtalelser,” siger Karina Adsbøl til DR.

Læs DRs gennemgang af sagen her